Električni i hibridni SUV-ovi – veća pokretljivost, manje emisija

Trebate automobil koji odgovara vašem eklektičnom načinu života. SUV je savršen izbor, jer kombinira udobnost luksuzne limuzine s prostorom za teret i putnike poput kombija, uz dodane sposobnosti za vožnju izvan ceste za vikend zabavu. Međutim, Vaš izbor automobila nije samo o vama. Također je riječ o utjecaju na vaš ekološki otisak. Vi ste dio rastuće skupine vlasnika automobila svjesnih ekologije koji se brinu jednako o emisijama i učinkovitosti kao i o snazi i performansama. Srećom, današnji električni i hibridni SUV-ovi nude oboje!

Karakteristične značajke električnih i hibridnih SUV-ova na prvi pogled

Što razlikuje električne ili hibridne SUV-ove od modela s motorom na unutarnje sagorijevanje?

  • Smanjene ili čak nula emisija
  • Nema buke motora
  • Ekološki prihvatljivi, posebno kada se napajaju obnovljivom energijom
  • Teži od SUV-ova s motorom na gorivo, zbog težine baterije
  • Trenutni okretni moment omogućuje trenutno ubrzanje
  • Gume: niska otpornost kotrljanja kako bi se uštedjela energija i postigao maksimalni doseg između punjenja; niska prijenosna buka guma/cesta radi udobnosti putnika; aerodinamičan dizajn bočne stijenke gume. Saznajte više o gumama za električne automobile ovdje.

Kako utječe težina hibridnog i električnog automobila na gume SUV-a

Prva stvar koju trebate znati o električnim i hibridnim SUV-ovima je pomalo iznenađujuća činjenica koja ima veliki utjecaj na potrebne gume. Vozeći se u gotovo tihoj EV-u dok se glatko kreće, lako biste mogli pomisliti da je ova tiho zujeća mašina lagana poput pera. Jednostavno djeluje tako bez napora, čak i bez težine. Međutim, istina je suprotna. Baterije puno teže, pa čak i manji ili srednji električni automobili znatno su teži od vozila s motorom na benzin. Ovaj dodatni teret stavlja veći pritisak na kotače, pa gume za električne i hibridne SUV-ove imaju jaču bočnu stijenku. Naravno, uvijek morate provjeriti nosivost prilikom kupnje novih guma, ali važno je biti svjestan implikacija težine električnog automobila.

Kako trenutni okretni moment utječe na gume električnih i hibridnih SUV-ova

Obitelj puni automobil, spreman za odmor. Druga stvar koja je posebna kod električnih SUV-ova je trenutni okretni moment. S pozitivne strane, omogućava trenutno ubrzanje, ali s negativne strane, stavlja puno veći pritisak na gume nego postupno ubrzanje iz benzinskih motora. Trenutni okretni moment dovodi do povećanog trošenja guma, pa se gumena smjesa koja se koristi za gume montirane na električne i hibridne SUV-ove odabire i razvija zbog svoje čvrstoće.

Druge čimbenike koje treba uzeti u obzir prilikom odabira guma za električne i hibridne automobile: Povećana težina električnog SUV-a također povećava njegovu zaustavnu udaljenost. Posebnu pozornost obratite na gumenu smjesu korištenu u EV gumama kako biste osigurali najbolje moguće prianjanje.

Gume s niskim trenjem uvijek su dobra ideja. Uostalom, otpor kotrljanju utječe na učinkovitost, kilometražu, trošenje guma i buku ceste. Ovisno o tome želite li svoj e-SUV voziti izvan ceste, morat ćete pronaći najbolji mogući kompromis između glatke gaze s minimalnim otporom kotrljanja i čvrstog prianjanja za vožnju po svim terenima. Saznajte više o posebnim zahtjevima za gumama za električna vozila.

Pogledajte što električni SUV-ovi mogu učiniti

Vjerujemo u električnu mobilnost u svim njenim oblicima. Da bismo otkrili njezin puni potencijal, moramo istražiti sve mogućnosti koje nude vozila s električnim pogonom. Zato podržavamo novu utrku ekstremnih električnih SUV-ova Extreme E kao osnivački sponzor. Visokoperformantni SUV-ovi dokazuju da održiva mobilnost nije samo dobra za planet, već i snažna, uzbudljiva i avanturistička. Uključite se i saznajte kako SUV Extreme E razbija mitove o e-mobilnosti.

Električni i hibridni SUV - Često postavljena pitanja

Baš kao što ime sugerira, Sports Utility Vehicles nude mnogo prostora za prtljagu za sve vaše sportske i utilitarno potrebe.
Iako većina SUV-ova može voziti izvan ceste, na isti način na koji to mogu četverokotači, mogu postojati neka ograničenja.
Većina SUV-ova svakako može voziti izvan ceste. Samo budite sigurni da poznajete uvjete i imate odgovarajuće gume.
Ako tražite nove gume za SUV, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta.
Ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu, trebali biste obratiti pažnju na nekoliko ograničenja guma SUV-a.
Postoji nekoliko pokazatelja koji vam govore kada trebate zamijeniti gume. Čak i ako nikada niste imali probušenu gumu, one bi mogle pokazivati znakove trošenja.
Pravi tlak guma osigurava optimalno prianjanje i grip na svim terenima i omogućuje vam više kilometraže za vaše gorivo. Ako niste sigurni koji bi trebao biti tlak Vaših guma SUV-a, pogledajte priručnik Vašeg vozila.
Facebook
Twitter
Email
Print