Saznajte što čini razliku za tlak zraka u gumama SUV-a

Koji je ispravni tlak zraka za gume na SUV-u?

 • Tlak zraka varira – ovisi o veličini, opterećenju i vrsti guma
 • Provjerite tlak zraka u gumama svaka dva tjedna
 • Pronađite preporučeni tlak zraka za vaše vozilo na okvirima vrata suvozača i vozača, poklopcu spremnika za gorivo i u priručniku proizvođača vozila
 • Provjerite tlak zraka čak i ako imate sustav nadzora tlaka u gumama

 

Tlak zraka u gumama je jedna od najvažnijih komponenti gume, bez obzira na vrstu vozila na koje su montirane. Ako to već ne radite, važno je da provjeravate tlak zraka u gumama svaka dva tjedna. Ispravan tlak zraka osigurava optimalnu vuču i prianjanje na bilo kojem terenu i omogućuje vam više kilometara za vaše gorivo.

Sada ćemo se detaljnije pozabaviti time i raspraviti kako pronaći ispravan tlak zraka za vaš SUV i stvari koje trebate uzeti u obzir kada je u pitanju nadzor tlaka u gumama.

Koji bi trebao biti tlak zraka za moje SUV gume?

Nažalost, ne postoji univerzalna specifikacija bara koja odgovara svakoj gumi. Međutim, za opći primjer, ako imate SUV s relativno malim opterećenjem, broj će biti oko 2,4 bara.

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom podešavanja tlaka zraka. Ako svoj SUV ili CUV koristite prije svega na asfaltnim cestama – i ne činite ništa neuobičajeno tijekom vožnje, poput prevoženja teškog tereta ili vožnje vrlo dugo vremena – postoje neka brza mjesta na kojima možete provjeriti koja bi trebala biti vaša preporučena razina tlaka u gumama:

 • Na okvirima vrata suvozača i vozača
 • Na poklopcu spremnika za gorivo

 

Međutim, ako nosite teško opterećenje i idete na dug put autom, uvijek biste se trebali obratiti:

 • Priručniku proizvođača vozila (vidi dolje).

 

On će detaljno opisati preporučeni tlak za prednje i stražnje gume vašeg određenog vozila. To je minimalna količina tlaka u hladnim gumama potrebna za podršku vašem vozilu. Vjerojatno ćete vidjeti dvije vrijednosti, jednu za normalnu upotrebu i jednu za puna opterećenja. Ako niste sigurni, uvijek provjerite kod lokalnog stručnjaka za gume.

Tlak zraka za gume s pogonom na četiri kotača (4WD)

Preporučeni tlak zraka za gume s pogonom na četiri kotača u vašem SUV priručniku proizvođača vozila, na okvirima vrata vozila i na poklopcu spremnika za gorivo – isto kao i za bilo koje drugo vozilo. Međutim, uobičajeno je sniziti tlak zraka u gumama kada vozite izvan ceste. To se radi radi smanjenja skakanja na neravnim terenima i povećanja područja dodira gume s mekanim ili neujednačenim terenom. To pomaže smanjiti otpor kotrljanja dok povećava prianjanje i, sveukupno, smanjuje šanse za probijanje gume. Međutim, s nižim tlakom zraka ne možete voziti tako brzo zbog stvaranja topline u gumama.

Što ako imam sustav nadzora tlaka u gumama?

Ako imate SUV proizveden 2008. godine ili kasnije, vjerojatno ima sustav nadzora tlaka u gumama (TPMS). U mnogim zemljama oni su već obvezni i većina novih automobila dolazi s njima kao standardom. Senzori kontinuirano nadziru tlak u gumama i upozorit će vas pomoću simbola na instrumentnoj ploči kada je tlak opasno nizak.

Kada se upali svjetlo TPMS, trebate provjeriti tlak svih četiriju guma. Samo jedna može trebati zrak, ali važno je temeljito provjeriti sve. Svjetlo TPMS-a također će treperiti ako koristite rezervnu gumu i vozilo ne može otkriti senzor originalnog kotača. Ako ste provjerili sve gume i ne možete pronaći ništa što nije u redu, moglo bi doći do kvara sustava TPMS-a.

Iako je sustav TPMS odličan način upozorenja na probijanje gume, i dalje je vaša odgovornost provjeriti gume i biti svjestan njihovog stanja, kako biste mogli reagirati unaprijed na probleme poput neujednačenog trošenja ili opasno niskog profila gaznoga sloja.

Savjeti za provjeru tlaka u gumama

Općenito pravilo je da provjerite tlak u gumama svaka dva tjedna i svaki put kad krenete na dug put ili nosite teško opterećenje.

 

 • Pazite da su vaše gume hladne. 

Dobit ćete preciznije očitanje ako prvo provjerite tlak zraka u gumama odmah ujutro kada nisu korištene ili nisu bile izložene izravnom sunčevom svjetlu predugo. 

 

 • Uvijek koristite priručnik. 

Kada ste u nedoumici, obratite se priručniku proizvođača vozila. On će navesti minimalnu količinu tlaka u hladnim gumama potrebnu za podršku vašem vozilu. 

 

 • Koristite pouzdan manometar i kompresor zraka. 

Možete ga kupiti u trgovini autoopreme ili besplatno koristiti na benzinskoj postaji. 

 

 • Pravilno provjerite tlak.

Stavite manometar na ventilsku cijev i čvrsto pritisnite dok ne prestane šuštanje zraka. Manometar će pokazati očitanje tlaka, provjerite odgovara li preporuci proizvođača. Ako je tlak previsok, pritisnite ventil da izađe malo zraka. Ako je tlak zraka prenizak, pričvrstite kompresor zraka na ventil i napunite gumu dok ne dosegne preporučenu razinu.

Facebook
Twitter
Email
Print