Pravne granice za gume na SUV vozilima

Koji su ključni limiti (brzina, dubina šare, starost) za gume na SUV vozilima?

  • Pravni minimum dubine šare je 1,6 mm. Morate zamijeniti gume najkasnije kad dostignu ovu točku.
  • Pogledajte indeks brzine vaše gume kako biste znali koliko brzo može voziti.
  • Poznajte indeks opterećenja guma, to je maksimalni kapacitet koji guma može nositi.
  • Vaše gume trebaju biti mlađe od 10 godina.

 

Ovisno o tome gdje živite u svijetu, trebali biste biti svjesni nekoliko važnih brojki za gume na SUV vozilima – ne samo zato što su često zakonski zahtjevi, već i zato što će vam pomoći produljiti život vaših guma i podržati vašu sigurnost u vožnji.

Ključni aspekti koje trebate pratiti kod svih automobilskih guma su starost, dubina šare, maksimalna brzina i indeks opterećenja. Pogledajmo bliže ove zahtjeve.

Koja je prava dubina šare guma na SUV vozilima?

Možda već znate da je pravna granica dubine šare na redovitim cestovnim gumama 1,6 mm. Međutim, imajte na umu da sigurna vožnja po vlažnim i snježnim uvjetima ovisi o dubini šare, dizajnu šare i sastavu gume.

Na mokrim ili snijegom prekrivenim cestama, performanse kočenja će se postupno smanjivati s nižim dubinama šare. Na mokrim cestama postoji dodatni povećani rizik od akvaplaninga s opadajućim dubinama šare.

Stoga redovito provjeravajte svoje gume, smanjite brzinu na mokrim i snježnim cestama i razmotrite zamjenu guma na vrijeme. Ovi se podaci također odnose na mala do srednje velika SUV vozila ili crossover vozila.

Ako posjedujete SUV s 4X4 mogućnostima, ograničenja za dubinu šare su drugačija. Neki off-road gume mogu započeti s 20 mm dubine šare, ali kad se istroše, guma više neće djelovati učinkovito i bit će nesigurna. Kada ramena i šara off-road gume postanu istrošeni, guma će imati puno manje prianjanje na teškim terenima poput blata, trave i snijega. Bez obzira imate li SUV s 4X4 mogućnostima ili ne, znat ćete kada je vrijeme za zamjenu svojih guma putem indikatora istrošenosti šare (TWI). Ponekad nazvane trakice istrošenosti, one su ravnomjerno raspoređene duž utora šare gume. Ako su razine s šarom, guma se mora zamijeniti što je prije moguće.

Koji je indeks brzine guma za SUV vozila?

Na bočnom zidu vaših guma, među ostalim brojevima, vidjet ćete jedno slovo. To slovo odnosi se na indeks brzine vaše gume, odnosno koliko brzo se može voziti. Svako slovo u rasponu od A do Z označava maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti pod svojim preporučenim kapacitetom opterećenja.

Za off-road SUV-ove, postoji iznimka. Te gume često će imati niži indeks brzine u usporedbi s gumama za cestovnu uporabu jer često nose puno više težine. Zapravo, možete očekivati da će većina Continental guma za off-road uporabe imati ocjenu “Q” do “S”, što je oko 160-180 km/h, dok su gume namijenjene za cestovnu uporabu ocijenjene barem “T”, što je oko 190 km/h. Iako imaju niži indeks brzine, često imaju veći indeks opterećenja kako bi nosili dodatnu težinu vozila s pogonom na sva četiri kotača. I naravno, iako guma može voziti brzinom, nikada ne biste trebali prelaziti zakonske brzinske limite.

Koji je indeks opterećenja guma za SUV vozila?

Iako većina off-road SUV-ova zaostaje u brzini u usporedbi sa sedanima, gume koje su obično opremljene imaju mnogo veći indeks opterećenja. Indeks opterećenja je maksimalni kapacitet koji guma može nositi. I kako biste mogli pretpostaviti, što je veći broj indeksa opterećenja, veća je nosivost gume. To je posebno važno kada trebate vukati prikolicu. Također je važno napomenuti da ocjena indeksa opterećenja predstavlja nosivost guma naduvanih na maksimalni tlak gume; to znači da će nosivost guma padati kako se smanjuje tlak gume. Možete saznati više o tlaku guma za SUV vozila ovdje.

Ako imate mali do srednje veliki SUV koji se koristi samo za cestovnu uporabu, isto pravilo vrijedi. Sve detalje o maksimalnom indeksu opterećenja guma možete pronaći u priručniku proizvođača vašeg vozila. Ako niste sigurni, posjetite svog lokalnog stručnjaka za gume.

U kojoj dobi bi trebale biti zamijenjene gume na SUV vozilima?

Cestovne ili autoceste gume, uključujući i one za crossover SUV-ove, trebale bi se zamijeniti najmanje svakih 10 godina – uključujući rezervu. Ovaj gornji starosni limit primjenjuje se ako su ispravno održavane redovitim pregledima, nemaju oštećenja i šara zadovoljava minimalne zahtjeve dubine. Predlažemo zamjenu off-road guma za SUV-ove najmanje svakih pet godina ako se često koriste u off-road uvjetima ili ih provjeravajte svake godine kad dosegnu petu godinu starosti. Off-road gume za SUV-ove ne traju tako dugo kao i redovite gume za vozila jer se šara brže istroši s težinom vozila i teškim terenom koji prelazi. Više o zamjeni guma na SUV vozilima možete saznati ovdje.

Facebook
Twitter
Email
Print