Odabir prave veličine gume za Vaš automobil

Kada kupujete nove gume za svoj automobil, važno je razumjeti tri stvari: veličinu, brzinski indeks i indeks opterećenja. Ispravan odabir je vrlo važan kako bi se održale optimalne performanse, sigurnost i učinkovitost goriva.

Srećom, sve ove informacije lako je pronaći. Možete ih pronaći unutar vozačevih vrata na vašem automobilu, unutar poklopca spremnika za gorivo ili unutar pretinca za rukavice. Alternativno, možete konzultirati dokumentaciju vašeg vozila i specifikacije proizvođača guma.

Kada razmatrate veličinu gume, postoji dva jednostavna pravila koja treba slijediti.

Prvo, zamjenske gume trebaju biti iste veličine, indeksa opterećenja i brzinskih karakteristika kao što preporučuje proizvođač vozila ili guma.

Drugo, zamjenske gume nikada ne smiju biti manje veličine ili nosivosti od originalne specifikacije.

Čitanje dokumentacije o veličini gume

Što sva ova slova i brojke znače? Evo objašnjenja svih tih slova i brojeva na bočnom zidu gume:

 1. Širina gume u milimetrima
 2. Postotna visina bočnog zida u odnosu na širinu
 3. Radialna konstrukcija
 4. Promjer felge u inčima
 5. Indeks opterećenja (maksimalni kapacitet opterećenja gume)
 6. Brzinski indeks (maksimalna brzina gume)
 7. Samonosiva guma s mogućnošću vožnje bez zraka
 8. Ključ originalne opreme za Mercedes
 9. Prikladno za blato i snijeg
 10. U skladu s propisima Ministarstva prometa o sigurnosnim standardima motornih vozila
 11. Tjedan proizvodnje
 12. Godina proizvodnje

 

Dokumentacija koja dolazi uz vaše vozilo navodi preporučene veličine guma za vaš automobil. Kompatibilnost se određuje prema vanjskim dimenzijama – promjeru/omjeru valjanja i širini – i označava se kao standardizirani pokazatelj veličine gume na bočnom zidu.

Također, veličina mora odgovarati zahtjevima vozila u vezi s brzinskim indeksom i rasponom opterećenja. Indeks opterećenja i brzinski indeks zajedno čine puni opis usluge za gumu za putnička vozila. Moraju odgovarati informacijama navedenim u dokumentima vozila.

Indeks opterećenja

Indeks opterećenja označava maksimalni kapacitet gume za putnička vozila, izračunat iz maksimalnog dopuštenog raspona opterećenja na osovini između dvije gume.

Brzinski indeks

Ocjena brzinskog indeksa također je važan faktor prilikom odabira gume. Brzinska sposobnost gume mora biti barem ekvivalentna najvećoj brzini vozila. Brzinski indeks označava maksimalnu dozvoljenu brzinu (pri punom opterećenju) gume i označava je li odgovarajuća za vaš automobil.

Odabir pravilne veličine gume

Prilikom odabira veličine gume, važno je strogo se pridržavati dokumentacije vozila i preporuka proizvođača guma. Ako se promjer kotača i gume ne podudaraju ispravno, mogu se pojaviti drastične razlike u visini vožnje i očitanjima brzinomjera.

Na primjer, postavljanje kotača promjera 17 inča na automobil koji je dizajniran za kotače promjera 14 inča promijenit će visinu vožnje. To znači da će tijelo automobila biti više od tla. Također će doći do blagog povećanja maksimalne brzine, a brzinomjer više neće biti točan. I na kraju, automobil će sporije ubrzavati.

Promjena veličine guma može se izvršiti samo u skladu sa svim zakonskim zahtjevima i propisima – uz preporuke proizvođača vozila, kotača i guma. Najmanje što se zahtijeva je da kotač ima potpunu slobodu kružnog kretanja i da se pridržava adekvatnog kapaciteta opterećenja gume.

Unutarnja konstrukcija guma postavljenih na bilo koje vozilo mora biti ili radijalna ili koso-vlaknasta. Postavljanje miješanih konstrukcija guma (koso-vlaknasta i radijalna zajedno) na automobile, kampere i druge lake kamione je opasno i protuzakonito. Jedino dopušteno izuzetno je korištenje rezervne gume u hitnim situacijama.

Što se tiče odabira kotača ili felgi, ista pravila vrijede. Vozači moraju koristiti standardne kotače ili felge odobrene od strane proizvođača vozila kako je preporučeno.

Zamjena manje od četiri gume

Za optimalnu sigurnost i performanse, zamijenite sve četiri gume istovremeno. Iako je moguće zamijeniti manje od četiri gume istovremeno, trebali biste slijediti nekoliko smjernica vezanih uz veličinu gume.

Ako zamjenjujete samo jednu ili dvije gume, na primjer, pobrinite se da svaka od njih bude iste veličine i ima isti indeks opterećenja i brzinski indeks kao što je navedeno od strane proizvođača automobila.

Kada zamjenjujete samo dvije gume, postavite ih na kotače stražnje osovine. Razlog tome je što će nove gume imati puno bolji prijanjanje, posebno na mokrim cestama, i smanjiti rizike od aquaplaninga.

Zamjena samo jedne gume nije preporučljiva, jer može utjecati na ovjes vozila ili prijenos i prouzročiti prekomjerno trošenje profila gume. Ali ako zamjena samo jedne gume nije izbjegnuta, tada spojite pojedinačnu zamjensku gumu s gumom koja ima najdublji profil, a zatim ih postavite na stražnju osovinu.

Facebook
Twitter
Email
Print