Kada trebam zamijeniti gume na svom SUV-u?

Većina vozača želi izbjeći zamjenu guma što je duže moguće. Međutim, čak i s najnaprednijom tehnologijom guma, važno je zamijeniti ih kako biste održali odlične performanse i maksimalnu sigurnost. I budući da su one jedina stvar koja povezuje vaše vozilo s cestom, vrijedi ulagati u kvalitetne, trajne gume. Iako nema specifičnog odgovora na pitanje koliko često trebate zamijeniti gume na svom SUV-u, postoje nekoliko pokazatelja koji će vam reći kada ih trebate zamijeniti. Općenito pravilo je da se sve gume – uključujući i rezervne – starije od deset godina trebaju zamijeniti novima odmah.

  • Zamijenite gume barem svakih 10 godina
  • Zamijenite gume ako su probušene
  • Zamijenite gume kada je dubina profila gazećeg sloja najviše 1,6 mm
  • Zamijenite gume kada imaju nepravilan ili abnormalan trošenje
  • Zamijenite sve četiri gume odjednom

Moram li zamijeniti probušene gume?

Ako posjedujete 4×4 SUV, vjerojatno ga povremeno vozite izvan ceste. Dok prolazite kroz blato, snijeg, stijene ili strme uzbrdice pri ekstremnim temperaturama, elementi mogu uzrokovati oštećenja, pogotovo ako već nekoliko godina imate gume. Međutim, ako se probušenje dogodi na ili blizu bočnog dijela gume, morat ćete odmah zamijeniti gumu.

Ako se brinete da ćete ostati zaglavljeni usred ničega s probušenom gumom, razmislite o nabavci guma s ugrađenom podrškom za vožnju nakon probušenja ili gumama s tehnologijom samo-zaptivanja poput ContiSeal™ guma koje vam omogućuju nastavak vožnje u slučaju probušenja.

Dubina profila

Trošenje gazećeg sloja je važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom zamjene guma. Ako imate SUV za vožnju po asfaltu s dubinom profila gazećeg sloja od 1,6 mm, vrijeme je za nove gume.

Molimo Vas da imate na umu da sigurna vožnja po mokrim i snježnim uvjetima ovisi o dubini profila, dizajnu uzorka i gumenoj smjesi gaznog sloja vaših guma. Na mokrim ili snijegom prekrivenim cestama, sposobnost kočenja postupno će se smanjivati s manjom dubinom profila. Na mokrim cestama postoji dodatni povećani rizik od akvaplaninga s opadajućom dubinom profila.

Stoga redovito provjeravajte svoje gume, smanjite brzinu na mokrim i snježnim cestama i razmislite o zamjeni guma na vrijeme. Kada je dubina profila niska, vjerojatnost zaglavljenja je visoka!

Ako niste sigurni, saznajte kako provjeriti dubinu profila ovdje.

Nepravilno ili neujednačeno trošenje guma

Ako primijetite mrlje nepravilnog ili neujednačenog trošenja po cijeloj gumi, to može ukazivati ​​na mehanički problem s vašim vozilom. Neke uobičajene poteškoće uključuju nepravilno podešavanje kotača, problem s uravnoteženjem kotača ili neujednačeno oslanjanje ili prijenos. Nažalost, svaki od ovih problema utjecat će na performanse gume, bez obzira na vrstu SUV-a koji imate. Ako osjećate da gubite trakciju tijekom vožnje i primijetite neujednačeno trošenje, provjerite gume i automobil kod profesionalca.

Ako nije mehanički problem uzrok nepravilnog trošenja, velika je vjerojatnost da vozite s pogrešnim tlakom u gumama. Ako primijetite trošenje na obje ramena gume, najvjerojatnije je podnapuhana. Ako je trošenje duž središta gume, vjerojatno je prenapuhana. Kao pravilo, provjeravajte tlak u gumama vašeg SUV-a svaka 2 tjedna, ali barem jednom mjesečno. Bez obzira imate li ljetne, zimske, četverokotačne pogon, ili sve-terenske gume, sve trebaju odgovarajuću količinu zraka.

Zamijeniti sve četiri gume odjednom

Iako je moguće zamijeniti samo jednu ili dvije gume odjednom, snažno preporučujemo zamjenu svih četiri gume odjednom radi optimalne sigurnosti i performansi. To posebno vrijedi za SUV-ove za vožnju izvan ceste. Zamjena samo jedne gume može utjecati na ovjes ili prijenos vozila i uzrokovati prekomjerno trošenje gaznog sloja gume. Međutim, ako zamjenjujete samo jednu gumu, pobrinite se da ima isti ili sličan uzorak profila kao i druga guma na istoj osovini. Inače, uparite jednu zamjensku gumu s onom koja ima najveću dubinu profila, a zatim je postavite na stražnju osovinu. Miješanje suprotnih uzoraka profila oštetit će karakteristike upravljanja vašeg automobila. Ako niste sigurni kako zamijeniti samo jednu gumu, pitajte svog lokalnog trgovca guma, rado će vam pomoći.

Kako biste izbjegli često zamjenjivanje guma na svom SUV-u, razmislite o načinu vožnje. Vaše vozačke navike izravno utječu na vijek trajanja vaših guma. Naglo ubrzanje, oštri i brzi zavoji, te naglo kočenje samo će povećati trošenje, pa pokušajte biti pažljiv vozač.

Facebook
Twitter
Email
Print