Oznake na gumama – Što točno znače?

Vidite li te oznake na bočnom zidu gume? One su kratica za pravo bogatstvo informacija. Ime modela gume je prisutno i točno, naravno, ali to je samo početak. Također postoji niz brojeva koji detaljno opisuju indeks opterećenja, brzinski razred, veličinu gume, konstrukciju i mnogo više.

 

Zašto su ove oznake toliko važne? Te informacije su nužne kada dođe vrijeme za postavljanje novih guma na Vaše kotače. Svaki vozač želi održati optimalnu sigurnost i performanse prilikom kupnje novih guma; razumijevanje oznaka na bočnom zidu je učinkovit način postizanja upravo toga.

Pratite našeg stručnjaka za gume Nelsa dok objašnjava oznake na bočnom zidu guma:

Počnimo s sljedećim nizom oznaka na gumama kao primjerom: 225/45 R 18 95 H

Širina gume

Prvi broj u nizu je “225”. Taj broj je nominalna širina gume (u milimetrima) od jednog bočnog zida do drugog.

Omjer visine prema širini

Nakon kose crte, sljedeći broj u nizu je “45”. Taj broj je omjer visine gume – u osnovi visina profila gume prema vanjskom rubu felge, prikazana kao postotak širine gume. Taj broj izračunavamo dijeljenjem visine presjeka gume s širinom presjeka gume. Dakle, ako guma ima omjer visine od 45, to znači da je visina gume 45% njezine širine.

Konstrukcija

Sljedeće u našem nizu oznaka guma je slovo umjesto broja. To slovo označava vrstu konstrukcije korištene unutar karkase gume, što je u našem primjeru “R” za radialnu konstrukciju. Drugi primjeri su “B” za koso-vlaknastu konstrukciju ili “D” za dijagonalnu konstrukciju.

Radialne gume su najčešće gume na cestama danas. Zovu se radialne jer su unutarnji slojevi kordi gume orijentirani u radijalnom smjeru, od jedne korne do druge, pod pravim kutem na smjer rotacije gume.

Promjer felge

Broj “18” u našem primjeru predstavlja promjer felge u inčima.

Indeks opterećenja

Nakon promjera felge dolazi broj koji predstavlja indeks opterećenja. U našem primjeru, “95” je kod za maksimalno opterećenje koje guma može podnijeti kada je potpuno napuhana. Putničke gume imaju indekse opterećenja u rasponu od 75 do 105, pri čemu svaka numerička vrijednost odgovara određenom kapacitetu opterećenja. Kapacitet opterećenja za svaku vrijednost opisan je u tablici indeksa opterećenja u dokumentaciji vašeg vozila ili guma. Više informacija o indeksu opterećenja.

Brzinski indeks

Na kraju našeg niza dolazimo do brzinskog indeksa. Slova od A do Z predstavljaju brzinski indeks. Svako slovo označava maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti pod preporučenim opterećenjem. U našem primjeru, “H” odgovara maksimalnoj brzini od 209 km/h (130 mph). Iako je guma sposobna raditi na toj brzini, vozači ne bi trebali prelaziti zakonske brzinske ograničenja. Pročitajte naš vodič o brzinskom indeksu.

Dodatne oznake

Nakon ovog niza informacija, na bočnom zidu mogu biti prisutna i druga slova i simboli.

U našem primjeru, oni označavaju sljedeće:

7.  Samonosiva guma s mogućnošću vožnje bez zraka

8.  Ključ originalne opreme za Mercedes

9.  Prikladno za blato i snijeg

10.  U skladu s propisima američkog Ministarstva prometa o sigurnosnim standardima vozila

11.  Tjedan proizvodnje

12.  Godina proizvodnje

Pokreni video
Facebook
Twitter
Email
Print