Saznajte što zaista određuje SUV vozilo.

Što znači SUV?

  • SUV je kratica za sportsko terensko vozilo.
  • SUV-ovi su općenito visoki, prostrani i svestrani.
  • SUV se tijekom vremena razvio, od vojnog terenskog vozila do jedne od najpopularnijih kategorija automobila dostupnih.
  • Svi SUV-ovi nisu pogonjeni na sve kotače (4WD).
  • Postoje različite gume za SUV-ove namijenjene vožnji izvan ceste i na cesti.

 

Jednostavno rečeno, SUV je kratica za sportsko terensko vozilo. Kako ime sugerira, ova kategorija vozila nudi puno prostora za sve vaše sportske i korisne potrebe.

S povećanim klirensom, visokim krovom i često velikim stražnjim dijelom, postoji puno prostora za putnike, prtljagu, kućne ljubimce, alate za rad i vuču ili prijevoz, za one kojima je to potrebno. I zapamtite, nema potrebe da se zbunite riječju “sport” – u sportskom terenskom vozilu – ne morate biti osoba koja je stalno u divljini na avanturističkim izletima da biste koristili SUV! Aspekt korisnosti, s druge strane, odgovarat će većini vozača jer to znači da ima puno prostora za što god vaše svakodnevne aktivnosti uključivale.

Razmotrimo kako se SUV razvio tijekom vremena, kakvi su različiti tipovi sportskih terenskih vozila dostupni te, što je najvažnije, koje gume trebate da najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Kako se SUV razvio

Jedna od prvotnih namjena terenskih kamiona datira iz Drugog svjetskog rata, kada je bilo potrebno vojno vozilo svih terena za prijevoz vojnika. To vozilo moralo je biti izdržljivo, imati puno prostora i moći se nositi s neravnim i nemilosrdnim površinama. Sportsko terensko vozilo značajno se razvilo od tada. Brzo prebacite pet desetljeća u 1990-e, vozilo je postalo pristupačnije i postalo je prvi izbor potrošača na mnogim kontinentima od tada. Danas smo razmaženi izborom. Vozači sada imaju priliku odabrati jedinstveno vozilo koje odgovara njihovom načinu života – od performansi, električnih i hibridnih SUV-ova do crossovera. Mogućnosti su brojne! Ali zapamtite: bez obzira na automobil koji imate, važno je imati prave gume.

Kakvi su tipovi SUV-ova?

Ovisno o tome gdje živite u svijetu, možete naići na ogromnu raznolikost SUV-ova različitih veličina s različitim funkcijama. Trend prema SUV-ovima uglavnom je potaknut praktičnošću njihovog dizajna. Imaju visok krov i što se čini beskonačnim prostorom za glavu, noge i prostor za pohranu. Osim toga, većina linija krova na SUV-ovima ne spušta se prema prtljažniku automobila kao kod sedana i karavana, pa je vidljivost poboljšana, a prostor se može koristiti učinkovitije.

Iako oblik i dizajn terenskih vozila inspirirani su njihovim terenskim nasljeđem, oni nisu nužno pogonjeni na sve kotače. Iako neka terenska vozila imaju pogon na sva četiri kotača – ponekad poznat kao 4WD ili 4×4 – sposobnosti, većina tendira prema pogonu na sve kotače (AWD), a neka su čak i dvokotačna vozila koja nisu prikladna za vožnju izvan ceste. Saznajte što određuje 4WD ovdje.

Kako odabrati gume za SUV?

Ključno je znati kada birate gume je li vaš SUV namijenjen vožnji izvan ceste ili na cesti. Ako će vaš SUV ili CUV (crossover utility vehicle) većinom voziti po asfaltu i možda će ići samo do šljunčanih cesta, postoji šansa da možete koristiti gume slične onima koje imaju sedani ili karavani – čak i ako vaš automobil ima AWD. Ako vaš automobil može koristiti 4WD i znate da ćete ga koristiti u uvjetima izvan ceste, postoji nekoliko varijabli koje treba uzeti u obzir – uključujući sezonu i indeks opterećenja. Saznajte koje SUV-ove su sposobne za vožnju izvan ceste ovdje.

Također možete saznati koje su gume za SUV najbolje prilagođene Vašem vozilu ovdje.

Ako niste sigurni koje gume trebate, posjetite nas u našem servisu u Rijeci. Bit ćemo više nego sretni što ćemo Vam pomoći!

Facebook
Twitter
Email
Print