Objašnjavamo razliku između SUV-a, 4WD-a i AWD-a.

Da li svi SUV-ovi imaju pogon na sva četiri kotača (4WD)?

  • Nisu svi SUV-ovi 4WD-ovi.
  • Pojam “pogon na sva četiri kotača” nije sinonim za “SUV”.
  • Glavno je da SUV-ovi za terensku vožnju imaju mogućnost pogona na sva četiri kotača.
  • SUV-ovi za vožnju na cesti vjerojatnije će imati pogon na sva četiri kotača ili čak pogon na dva kotača.

Odgovor na pitanje “jesu li svi SUV-ovi 4WD-ovi?” prilično je jednostavan: Ne. Nisu svi sportski terenski automobili s pogonom na sva četiri kotača. Međutim, kada malo dublje zagrebemo, problem postaje složeniji. Na kraju krajeva, u mnogim dijelovima svijeta, pojam “pogon na sva četiri kotača” koristi se zamjenjivo s imenom SUV, barem kolokvijalno. Ovisno o kontekstu, ova općenita kategorija može obuhvatiti sve, od urbanih crossover SUV-ova i električnih e-hibrida do luksuznih SUV-ova za performanse, uključujući mnoge modele koji zapravo nemaju kotača. Pogledajmo malo bliže terminologiju prije nego što razjasnimo koji je tip pogona prikladan za različite uvjete vožnje.

SUV i pogon na sva četiri kotača (AWD) definirani: Što je SUV?

Unutar automobilske industrije, SUV je postao termin koji se najčešće koristi za referiranje na kategoriju automobila koji općenito izgledaju poput terenskih vozila, posebno zbog visokog klirensa i tipičnog izgleda hatchback-a. Često dijele i druge karakteristike, poput prostranosti, prikladnosti za vuču i prijevoz tereta, kao i sposobnosti za terensku vožnju i pogon na sva četiri kotača. Međutim, što su SUV-ovi popularniji, definicija kategorije je šira, a veća je vjerojatnost da automobil opisan kao SUV nije četverokotač pogodan za avanturističke vožnje izvan ceste. Mnogi imaju potpuni ili djelomični AWD, drugi čak imaju i pogon na dva kotača namijenjen samo vožnji na cesti.

Saznajte više o tome što čini SUV-ove tako popularnima ovdje.

Što je 4WD?

Pogon na sva četiri kotača (također poznat kao 4WD/četverokotač/4×4) ne odnosi se nužno na kategoriju vozila. Već se može odnositi na određenu konfiguraciju pogona. Pogonski sustav prenosi snagu motora na sve četiri kotača, osiguravajući trakciju čak i na izazovnom, neravnom i promjenjivom terenu.

Tipično se nalazi u arhetipskim terenskim SUV-ovima koji vjerojatno padaju na pamet kada pomislite na avanturističku vožnju po svim terenima, poput Toyota Land Cruiser-a, Jeep Wrangler-a, Mercedes-Benz G-Class-a ili originalnog Land Rover Defender-a. SUV-ovi s sustavom pogona na sva četiri kotača koji se ne mogu isključiti pogodni su samo za vozače koji rijetko, ako ikada, voze po asfaltiranim cestama. Za sve ostale, postoji pogon na sva četiri kotača koji se može uključiti i isključiti ručno, prema potrebi.

Što je AWD?

Pogonski sustavi na sva četiri kotača često se zamjenjuju s pogonom na sva četiri kotača. Ali funkcioniraju drugačije i imaju druge prednosti i primjene. Tehnički gledano, pogonski sustav AWD automatski i elektronički raspoređuje snagu na sve kotače prema potrebi.

Postoje stalni i privremeni sustavi, ali i potonji su također kontrolirani elektronički i aktiviraju se ovisno o situaciji vožnje. Tako da nije potrebna ručna intervencija. Vozila s pogonom na sva četiri kotača šira su kategorija od 4WD-ova i nisu ograničena na SUV-ove. Vozila s pogonom na sva četiri kotača odlikuju u uvjetima izvan ceste, ali nisu osobito korisna u mnogim drugim scenarijima. Pogon na sva četiri kotača poboljšava prijanjanje i nudi kontrolu trakcije u svim, OSIM stvarno izazovnim terenskim uvjetima. Tražite automobil za vožnju na cesti koji će poboljšati performanse Vaših zimskih guma u skliskim uvjetima i može se nositi s povremenim makadamskim putem? Tada je ovo Vaš najbolji izbor.

Koja je razlika između svih?

Vraćajući se na naše izvorno pitanje, nisu svi SUV-ovi opremljeni pogonom na sva četiri kotača, ali većina vozila s pogonom na sva četiri kotača spada u kategoriju SUV-a. Mogli biste reći da je potpuno krvavi, svuda možeš ići, možeš sve raditi 4×4 terenski avanturistički vagon idealni su SUV. Međutim, kategorija SUV-a odavno je prevazišla svoju originalnu definiciju, pa su današnji automobili bazirani na automobilima, hibridi, crossoveri i luksuzni SUV-ovi mnogo vjerojatnije opremljeni pogonom na sva četiri kotača. Ako zapravo ne kročite daleko izvan utabane staze i vozite se na stvarno izazovnim terenima, vjerojatno vam nije potreban 4WD, ali AWD može značajno poboljšati kontrolu i prijanjanje vaših guma, čak i prilikom vožnje po suhom asfaltu.

Facebook
Twitter
Email
Print