Zima je ovdje – izađite i uživajte u sezoni!

U nekim dijelovima svijeta, zima znači hrpe snijega, sjajni mraz i zveckanje ledenih kapljica. Drugdje, to su kiša, magla i susnježica s tek povremenim pahuljicama snijega. Bez obzira na klimu s kojom ćete se suočiti tijekom hladnijih mjeseci godine, zima je ono što od nje napravite. Uživanje na otvorenom i boravak na svježem zraku nikada nije bilo važnije, ali zimske ceste su izazovne, stoga vam je potrebna što bolja oprema. Bez obzira želite li se veseliti skijanju u planinama, graditi snjegovića s djecom ili jednostavno uživati u dugim šetnjama u šumi, evo kako osigurati da vas vaš automobil sigurno tamo dovede:

  • Dobijte prave zimske ili cjelogodišnje gume za uvjete.
  • Provjerite tlak i dubinu profila vaših guma.
  • Prođite kroz naš popis i složite zimski komplet s osnovnim stvarima.
  • Naučite najvažnije savjete za sigurnu vožnju.

Uživajte na otvorenom tijekom zime, bez obzira na vremenske uvjete i uvjete vožnje.

Zaronite dublje kako biste saznali više…

Zašto su zimske gume važne

Želimo da uživate u zimi, bez obzira na vremenske uvjete – i želimo da sigurno stignete na odredište, bez obzira na uvjete vožnje. Evo zašto je toliko važno imati prave gume za zimske uvjete:

  • Guma postaje manje fleksibilna na hladnoći. Zato niže temperature zahtijevaju spojeve s većim sadržajem prirodnog kaučuka.
  • Mekši spoj gume nudi bolje prianjanje i performanse kočenja na hladnoći.
  • Posebno dizajnirani uzorci profila posebno su oblikovani za rukovanje mokrim cestama, ledom ili snijegom.
  • Takozvane “šupljine”, male kanale izrezane u blokove profila, uklanjaju vodu, bljuzgavicu i tanki snijeg.
  • Ništa ne prianja na snijeg poput snijega. Dakle, u slučaju gustog snijega, duboki utori profila međusobno se zaključavaju sa snijegom, pružajući dodatno prianjanje.

 

Ovisno o tome gdje živite i gdje ćete voziti ovu zimu, vaše gume mogu zahtijevati neke ili sve ove značajke. Saznajte jesu li zimske ili cjelogodišnje gume pravi izbor za vas. Ako se suočavate s uvjetima koji zahtijevaju zimske gume čak i povremeno, toplo preporučujemo promjenu, čak i ako to nije zakonski obvezno. To je pitanje sigurnosti.

Kada preći na zimske gume

Jednom kada utvrdite da vam trebaju zimske gume (po zakonu ili po vlastitom izboru), trebate pronaći najbolje vrijeme za izvršiti sezonsku promjenu guma. Prebacivanje na zimske gume prerano u sezoni povećava trošenje profila, jer mekši spoj nije toliko otporan na toplije temperature. Međutim, prekasna promjena može uzrokovati oštećenje guma i dovesti do ozbiljnih sigurnosnih rizika, poput gubitka prianjanja i smanjenih performansi kočenja na mokrim cestama. U nekim zemljama ili regijama, gdje su zimske gume obavezne, možda ćete čak biti kažnjeni vožnjom s ljetnim gumama zimi. Možda ste upoznati s pravilom da se zimske gume koriste od listopada do Uskrsa, ali konkretno, trebate ih kada sezonske temperature padnu.

Gdje su zimske gume obavezne?

Mnoge zemlje diljem Europe imaju zakone o zimskim gumama. U nekim zemljama, zimske gume su obavezne tijekom određenog razdoblja, dok su u drugima obvezne samo u određenim vremenskim uvjetima. Sastavili smo pregled svih zakona, uključujući detalje o minimalnoj dubini profila, šiljcima na gumama, lancima za snijeg i drugoj zakonski propisanoj zimskoj opremi.

Zimske gume ili cjelogodišnje gume

Živite li u području s blagim zimskim uvjetima, gdje temperature rijetko padaju? Ako mislite da vam nisu potrebne zimske gume, ali ljetne gume možda nisu dovoljno dobre, možda su cjelogodišnje gume pravo rješenje za vas. Provjerite naš članak koji uspoređuje prednosti i sigurnosne značajke guma koje su dizajnirane za cjelogodišnju upotrebu.

Pripremite svoj automobil za zimu

Znate kako to ide: jednog dana vozite kroz prekrasnu jesensku šumu – sljedeće, zima je tu. Nemojte biti iznenađeni i pripremite se na vrijeme uz naš praktičan popis kako biste pripremili svoj automobil za hladno vrijeme, led i snijeg.

Tlak u gumama zimi

Jeste li znali da hladnoća utječe na napuhivanje vaših guma? Što je niža temperatura, to je niži tlak zraka u vašim gumama. Istovremeno, pravi tlak u gumama važan je za prianjanje i vuču, pogotovo zimi. Saznajte kako točno hladno vrijeme utječe na tlak u gumama i kako se pobrinuti da vaše gume prođu zimu s pravim napuhavanjem.

Dubina profila za zimske gume

Dubina profila gume uvijek je važna, ali zimi, kada vaše gume dolaze u dodir s kišom, ledom i snijegom, to je još važnije. Saznajte o zakonskim minimalnim zahtjevima dubine profila i zašto je tako važno imati dovoljno profila dok ulazite u zimu.

Rezultati testiranja zimskih guma

Jedan od razloga zašto naše gume tako dobro prolaze na neovisnim testovima guma jest činjenica da naše gume testiramo temeljito prije nego što ih pustimo u svijet. Naše zimske gume posebno podvrgavamo nizu testova u različitim ekstremnim zimskim uvjetima.

Facebook
Twitter
Email
Print