Što trebate znati o dubini profila na zimskim gumama

Dubina profila i zimske gume – osnove

  • Oblici dubine profila zimskih guma imaju veće i dublje utora.
  • One povećavaju sigurnost kroz bolju kontrolu kočenja i trakciju prilikom vožnje po zimskim uvjetima.
  • Trebate nove gume kada je dubina profila zimske gume ispod zakonskog minimuma, najkasnije.
  • Provjerite dubinu profila gume pomoću mjerača ili pazite na trake za habanje.
  • Pazite na opća oštećenja vaših guma.

Ako biste gledali tragove guma ostavljene u prljavštini, karakteristični obrasci možda će vas podsjetiti na otisak cipele. I, baš kao što uspoređujete otiske ostavljene zimskim čizmama i ljetnim cipelama, možete zaključiti koje su zimske gume, a koje ljetne gume. Uz ostale značajke guma, jedinstveni obrasci dizajnirani za zimske gume utječu na trakciju, prianjanje i kočne performanse vašeg vozila – posebno na ledu, mokrim površinama i snijegu. U ovom članku istražit ćemo zašto su obrasci guma tako različiti i zašto je dubina profila posebno važna za zimske gume.

Elementi koji čine svaku gumu jedinstvenom

U teškim zimskim uvjetima, uzorak profila gume poboljšava prianjanje i upravljanje vozila na ledenim cestama. Sastoji se od četiri glavne podjele:

  • Blokovi profila, podignuti gumene sekcije koje direktno dolaze u kontakt s cestom i koje se s vremenom troše.
  • Rezači, vrlo tanki utori izrezani u blok profila. Pružaju dodatnu trakciju u kišnom vremenu, snijegu i ledu.
  • Utori, kontinuirani tragovi koji se protežu oko opsega gume kako bi učinkovito odvodili vodu. Dublji su kod zimskih guma kako bi pomogli smanjiti šanse za akvaplaning i općenito stvarali više trakcije.
  • Rebra, podignute gumene sekcije koje se protežu oko opsega gume kako bi poboljšale upravljanje na snijegu, na ledom pokrivenim površinama i mokrim cestama.

 

Iako ove četiri glavne podjele čine uzorak profila gume, postoji i peti element koji čini svu razliku za zimske gume – smjesa gume. Zimske i gume za sve sezone izrađene su od posebno formulirane prirodne gume koja je mekša i fleksibilnija od ljetnih guma. To znači da mogu pružiti puno bolje prianjanje i trakciju pri nižim temperaturama. Dizajn dubine profila zimske gume pruža svoje prednosti posebno na cestama pokrivenim snijegom ili blatom. Snijeg se utisne u šire i dublje utora profila, čime se koristi efekt smicanja snijega za dodatnu trakciju. Širi utori također mogu upiti više snijega u suprotnosti s ljetnim gumama i osigurati više kontakta s površinom ceste.

Možete saznati više o razlikama između ljetnih i zimskih guma ovdje. Sveukupno, ovi pet elemenata zajedno djeluju međusobno, ukopavajući se i ugrizajući u snijeg i led kako bi pružili dodatnu trakciju i poboljšano kočenje.

Kako se razlikuje dubina profila zimske gume?

Kao što je već spomenuto, uzorci profila zimskih guma imaju veće i dublje utora te dodatne tanke kanale poznate kao rezači. Ova kombinacija omogućuje veću kontrolu kočenja, trakciju i sigurnost pri vožnji po snijegu, ledu ili blatnim cestama. Dodatno, kada se snijeg utisne u duboke utora, to pomaže stvoriti dodatnu trakciju.

Pazite na dubinu profila zimskih guma

Performanse gume za sve sezone ili zimske gume uglavnom ovise o dubini profila. Kako se dubina profila gume s vremenom troši, njezina sposobnost održavanja prianjanja na zaleđenim cestama smanjuje se. Kako biste osigurali optimalne performanse vožnje i, što je još važnije, sigurnost vožnje, vaše gume uvijek trebaju imati dovoljno profila. Uvijek razmotrite pravne propise svoje zemlje i imajte na umu da se performanse guma smanjuju s dubinom profila, posebno u zimskim uvjetima.

Kako provjeriti dubinu profila

Trebali biste pokušati provjeriti dubinu profila gume barem svaka dva tjedna, zajedno s tlakom u gumama. To možete učiniti na dva različita načina:

Upotrijebite mjerač dubine profila, umetnite sonda u utor i pritisnite ramena prema površini gume. To učinite na nekoliko mjesta gume i provjerite je li dubina profila u skladu s zakonimazemlje u kojoj vozite. Ako je ispod te mjere, vrijeme je za nove zimske gume. U slučaju nužde, možete koristiti i malo ravnalo kako biste provjerili dubinu profila.

Provjerite indikatore trošenja profila gume, ponekad nazvane trake za habanje. Sve gume proizvode se s nizom malih gumenih traka ugrađenih u određeni dio utora gume. Kada se profil istroši, ove trake su poravnate s razinom obrasca profila. To znači da je guma dosegnula svoj limit prikladnosti za zimu i sada je vrijeme za nove gume. Napomena: možda će vam trebati nekoliko okretaja gume da pronađete trake za habanje.

Pazite na oštećenja na vašim zimskim gumama

Prilikom provjere dubine profila zimskih guma, potražite bilo kakva oštećenja poput neobičnih izbočina, malih udubljenja ili čvorova na gumi. Oni bi mogli ukazivati na to da su vaše gume nepravilno poravnate ili da postoji neki drugi problem s vašim vozilom. Ako pronađete oštećenje, posjetite svog lokalnog stručnjaka za gume što je prije moguće kako biste obavili temeljitu provjeru. Također biste trebali pažljivo provjeriti stanje svojih zimskih guma kada pripremate svoje vozilo za hladnu sezonu.

Facebook
Twitter
Email
Print