Kada postaju obavezne zimske gume u europskim zemljama?

Kada lišće počne dobivati smeđu boju, dani postanu kraći, a zrak postaje svježiji, znate da je zima zaista na putu. To znači da je vrijeme za prelazak kotača vašeg vozila na zimske gume. Vjerojatno znate da su zimske gume – ponekad nazvane snježne gume – obavezne u nekoliko europskih regija, ali kada i gdje postaje obvezno?

  • Vrijeme je za prelazak na zimske gume kada temperature padnu.
  • Općenito, preporučuje se prelazak na zimske gume između listopada i travnja.
  • Ako ste u dvojbi, napravite promjenu u vremenu određenom lokalnim zakonima i propisima.

 

Saznajte kada su obavezne promjene guma na svom vozilu – ili pomaknite dolje da biste vidjeli gdje su u Europi zimske gume zakonski obavezne.

Gdje su zimske gume obavezne u Europi?

Kada temperature padnu, zimske gume osiguravaju puno veću sigurnost na cesti u usporedbi s ljetnim gumama. Možete ih odabrati dobrovoljno, tako da se možete osloniti na svoje gume u snijegu i ledenim uvjetima. Međutim, ako niste sigurni u promjenu, donja karta prikazuje koje europske zemlje imaju zakone o zimskim gumama koji ih čine obaveznim. Zimske gume možete prepoznati po posebnim oznakama na boku gume. Do sada je dovoljna bila poznata oznaka M+S kao oznaka za zimsku gumu. Od 1. siječnja 2018. godine obavezna je simbolika alpskog simbola (3PMSF*) za zimske ili gume za sve vremenske uvjete. Tijekom prijelaznog razdoblja do 30. rujna 2024. godine, M+S gume dovoljne su za pridržavanje zakona o zimskim gumama kako je navedeno u nastavku. Odaberite svoju zemlju s popisa da biste provjerili točne zahtjeve.

*Simbol 3PMSF označava simbol 3 Peak Mountain Snowflake

Kada su obavezne promjene na zimske gume?

Većina europskih zemalja ima određene propise koji ili čine zimske gume obaveznima ili zahtijevaju situacijsku upotrebu zimskih guma. Općenito, preporučuje se korištenje zimskih guma između 1. listopada i 30. travnja, ili od jeseni do Uskrsa. Međutim, u nekim zemljama zakoni o zimskim gumama precizno određuju kada su obavezne sezonske promjene guma. Ako niste sigurni, obratite se svom lokalnom specijalistu za gume, bit će upoznati s najnovijim zahtjevima i promjenama.

Zimska regulativa

Zimske gume s M+S simbolom.

Zimski period

15.11. – 15.04.

Minimalna dubina profila gaznog sloja (u mm)

4

Unatoč pažljivom istraživanju, ne možemo garantirati da su informacije potpune i točne.

Drugi obavezni zahtjevi za gume

Bez obzira imate li gume za sve sezone ili zimske gume, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir kako bi se osigurala optimalna sigurnost vozila i performanse guma na snijegu. Ponovno, svaka zemlja ima blage varijacije, pa provjerite popis ili se posavjetujte sa svojim specijalistom za gume. Na primjer, u nekim područjima, dubina profila zimske gume mora biti minimalno 1,6 mm, dok u drugima, dubina profila gume treba biti 4 mm. Uvijek razmotrite pravne propise svoje zemlje i imajte na umu da se performanse guma, posebno na mokrim površinama, smanjuju s dubinom profila. Kako biste osigurali pouzdanu trakciju i izvrsno prianjanje na snijegu i ledu, vaše gume uvijek trebaju imati dovoljno profila. Dodatno, vaše gume trebaju imati ispravan tlak kako bi se osiguralo da vaše vozilo može kočiti na snijegu i ledu s dobrom trakcijom, prianjanjem i upravljivošću.

Europski propisi o zimskim gumama

PDF 676 KB

Facebook
Twitter
Email
Print