Utječe li hladno vrijeme na tlak u gumama?

Kratki odgovor: Da! Evo kako osigurati da je tlak u gumama uvijek ispravan za hladnog vremena

 • Pronađite preporučeni tlak guma za svoje vozilo
 • Provjeravajte tlak guma svaka dva tjedna
 • Tlak zraka pada za 1-2 PSI ili 0,07 do 0,14 bara s svakim padom temperature od 10°C
 • Čepiće na zimskim gumama također treba redovito održavati
 • Provjerite tlak zraka čak i ako imate sustav za praćenje tlaka u gumama

Održavanje ispravnog tlaka u gumama ne samo da osigurava optimalnu vuču i prijanjanje na bilo kojoj cesti, već vam također daje više kilometara za vaše gorivo i smanjuje emisiju CO2. Međutim, čim temperatura padne tijekom hladnih zimskih mjeseci, važno je biti oprezan s tlakom guma. Nakon što ste pripremili automobil za zimu i opremili ga zimskim gumama, također trebate prilagoditi provjere tlaka guma sezonskim uvjetima.

Pogledajmo malo bliže kako hladno vrijeme utječe na tlak zraka i kako ga možete učinkovito pratiti radi maksimalne udobnosti vožnje.

Kako hladno vrijeme utječe na tlak u gumama?

Kao pravilo, kada temperatura padne za 10°C, tlak u gumama pada između 0,07 do 0,14 bara ili 1 do 2 funte po kvadratnom inču (PSI).

Osim toga, ako živite ili putujete na lokacije gdje je visoka nadmorska visina, tlak u gumama dodatno se smanjuje s dodatnim metrom nadmorske visine. Iz tog razloga važno je redovito provjeravati i održavati razine tlaka zraka u svim četiri gume.

Niste sigurni koji bi trebao biti tlak u vašim gumama? Postoje nekoliko mjesta na kojima ga možete pronaći u svom vozilu:

 • Na poklopcu spremnika za gorivo
 • Na okvirima vrata vozača i suvozača
 • U priručniku proizvođača vašeg vozila

Pumpanje zimskih guma prema preporuci proizvođača vašeg automobila pomaže u održavanju dobre vuče i upravljanja na klizavim ledenim površinama, bez obzira na promjenu temperature. Očito isto vrijedi i za cjelogodišnje gume.

Imam sustav za praćenje tlaka u gumama (TPMS), trebam li ipak provjeriti tlak zraka?

Ukratko, da, trebate redovito provjeravati razine tlaka. Kako temperatura pada tijekom hladnog vremena, možda ćete primijetiti da se simbol TPMS-a češće upali nego obično – posebno ujutro kada je zrak hladan. Najvjerojatnije je to zbog noćnog pada temperature, zajedno s razinom bara ili PSI. Međutim, to nije razlog za opuštanje kada je riječ o održavanju vaših kotača. Trebali biste provjeravati tlak zraka barem svaka dva tjedna. Zapravo, iako vam gume možda izgledaju dobro, guma može biti podnapuhana prije nego što je to vidljivo! Prilikom provjere tlaka u gumama, također možete provjeriti stanje i dubinu profila svojih zimskih guma.

Koliko je važan tlak zraka za zimske gume s čepićima?

Ako živite u regiji gdje su ceste često prekrivene ledom i gdje su zimske gume s čepićima dopuštene ili potrebne zimi, održavanje ispravnog tlaka zraka jednako je važno kao i za gume bez čepića. Održavanje ispravnih razina pružit će maksimalnu izvedbu i sigurnost. Loše održavanje može dovesti do preranog gubitka čepića.

Kako provjeriti i prilagoditi tlak zraka u gumama

Budući da tlak opada s temperaturom u hladnom vremenu, važno je provjeriti tlak zraka u gumama svaka dva tjedna. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako provjeriti i prilagoditi tlak zraka u gumama:

 • Osigurajte da su gume hladne. Dobit ćete preciznije očitanje ako prvo provjerite tlak ujutro ili kada nisu korištene nekoliko sati.
 • Uvijek provjeravajte priručnik za vozilo. Ako niste sigurni, pogledajte u priručnik proizvođača vozila. Navest će minimalnu količinu zraka potrebnu u hladnim gumama da podrži vaše vozilo.
 • Koristite kvalitetnu mjericu tlaka i kompresor zraka. Možete kupiti pouzdanu mjericu i kompresor zraka u trgovini za autoopremu ili jednostavno koristiti besplatno na benzinskoj postaji. Pokušajte napraviti naviku provjere guma svaki put kad točite gorivo.
 • Provjerite tlak i prilagodite ga pravilno. Stavite mjericu na ventil gume i čvrsto pritisnite dok ne prestane šum zraka koji izlazi. Mjericu će pokazati očitanje tlaka u PSI-ima ili barovima. Provjerite odgovara li preporučena razina proizvođača. Ako je previsoka, pritisnite ventil kako biste ispustili zrak. Ako je tlak zraka prenizak, pričvrstite kompresor zraka na ventil i napunite gumu dok ne dosegne preporučenu razinu.
Facebook
Twitter
Email
Print