Vodič za kupnju novih guma

Lista za kupnju novih guma

  • Provjerite dokumentaciju vozila za kompatibilne vrste guma.
  • Veličina guma određena je širinom, promjerom i omjerom visine prema širini.
  • Indeks nosivosti govori vam koliko opterećenja vaše vozilo može podnijeti.
  • Oznaka brzine govori vam maksimalnu brzinu koju guma može postići.
  • Ugradite isti model i marku guma na sva četiri kotača.

 

Performanse i upravljivost vašeg vozila ovise o gumama. Na kraju krajeva, gume su jedini kontakt između automobila i ceste.

Dakle, kada je vrijeme za kupnju novog kompleta guma za vaše vozilo, postoje mnogi faktori koje trebate uzeti u obzir, uključujući vaš stil vožnje, proračun i regiju u kojoj živite.

Ključni zahtjevi pri kupnji novih guma

Prvi zahtjev prilikom odabira novih guma je da budu kompatibilne s vašim vozilom. Vaš priručnik za vlasnike i dokumentacija sadržavat će popis kompatibilnih vrsta novih guma. Također možete pronaći ključne karakteristike gume na njezinoj bočnoj strani. Pogledajte gume koje sada imate na svom automobilu i koristite ih kao polaznu točku prilikom kupnje novih guma.

Snažno preporučujemo da vozilo koristi iste gume na svakom kotaču. Ta uniformnost je ključna za održavanje performansi i kontrole.

Veličina gume dana je kao širina, promjer i omjer visine prema širini. Širina je troznamenkasti broj koji mjeri broj milimetara od jednog bočnog zida do drugog(1). Omjer znači postotak između širine gume i visine bočnog zida(2).

Gume se također mogu razlikovati po konstrukciji, što je naznačeno slovom R-radial(3). Do 1970-ih godina, cross-ply gume bile su najčešće; imaju kućište izrađeno od gumenih slojeva s omotanim rubovima oko žice za obujam. U modernom inženjeringu automobila, radialna guma potpuno je zamijenila cross-ply gumu. Žice u kućištu radialne gume trče okomito na smjer kretanja. Gledano sa strane, žice trče radijalno – što gumi daje ime.

Promjer, specificiran u inčima, mora odgovarati veličini kotača vašeg vozila(4). Indeks nosivosti predstavlja koliko težine guma može nositi. Putničke gume imaju indekse nosivosti koji variraju od 75 do 105. Pogledajte indeks kako biste odredili težinu, a zatim ga pomnožite s brojem guma kako biste dobili ukupnu nosivost.

Oznaka brzine, označena kao slovo na bočnoj strani(5), maksimalna je brzina koju guma može postići. Imajte na umu da gume s većom maksimalnom brzinom obično imaju brže trošenje gaznog sloja. Oznaka brzine mora biti barem jednako visoka kao maksimalna brzina vozila.

Proizvođač automobila također vam pruža informacije o idealnom tlaku u gumama za optimalno funkcioniranje automobila. Budite vrlo oprezni ako koristite gumu blizu njezinog maksimalnog ocijenjenog tlaka; mijenja upravljanje vozilom i povećava trošenje guma.

Obavezno provjerite bočnu stranu za druge informacije poput kapaciteta opterećenja(6), sigurnosnih kodova i ikona udruženja. One Vam govore je li odobreno za Vašu zemlju i zadovoljava li uobičajene standarde kvalitete.

Dodatna razmatranja oko novih guma

Uzeti zajedno, ključni zahtjevi za gumu sužavaju vaš izbor. No, putničke gume još uvijek imaju mnoge druge opcije. Odabir prave gume za vas ovisi o vašem stilu vožnje i proračunu.

Tražite li tihi, udoban vožnju? Gume u ovoj kategoriji imaju profil gazeći sloj dizajniran za minimiziranje buke. Ali gumena smjesa gaznog sloja može biti mekša, što povećava stopu trošenja. Stoga su tihi pneumatici najprikladniji za asfaltirane ceste.

Ili možda tražite gume koje nude najbolju učinkovitost goriva? Te gume imaju profil gazeći sloj s manjim otporom kotrljanju koji pruža značajno poboljšanu potrošnju goriva.

Ako vozite po neasfaltiranim cestama ili uživate u off-road vožnji, važna je svestranost guma. Pneumatici za sve terene mogu biti dovoljni. Ili možete razmotriti dodanu zaštitu bočnog zida off-road gume. Mnoge specijalizirane kamionske gume, poput blata, pružaju dodano prianjanje za različite terene.

Na kraju, imajte na umu da se različite vrste guma različito ponašaju. Dajte si vremena za prilagodbu pri vožnji, ubrzanju i kočenju s novim gumama.

Gume za zimu, ljeto i sve sezone

Uvjeti vožnje variraju tijekom godine. Dakle, kada je vrijeme za kupnju novih guma, prva stvar koju trebate učiniti je razmotriti klimu u kojoj živite. Ovisno o klimi Vaše regije, može biti bolje izmjenjivati ​​između seta ljetnih i zimskih guma, ili bi bilo dovoljno zadržati gume za sve sezone.

Zimske gume imaju profil gaznog sloja dizajniran za učinkovitost na snijegu i bljuzgavici te mogu izdržati niske temperature. Najvažnije, nude poboljšano upravljanje i kraće kočne staze na snijegu i ledu.

Ljetne gume nude izvrsno prianjanje na cesti, upravljanje i kraće kočne staze na suhim cestama i također mogu nositi klizave ceste nakon obilnih kiša.

Gume za sve sezone rade u različitim uvjetima. Za vozače koji žive u regijama s blagim zimskim uvjetima (temperature rijetko padaju ispod nule), gume za sve sezone mogu biti alternativa. Gume za sve sezone nude sigurnost i premium performanse. Osim toga, vozači mogu uštedjeti troškove, vrijeme i smanjiti napore potrebne za sezonsku zamjenu guma.

Ako niste sigurni o pravom izboru gume, obratite nam se u servisu u Rijeci za osobni savjet.

Gume originalnih proizvođača opreme

Vaš automobil dolazi s predinstaliranim gumama. To su gume originalne opreme (OE) koje je odabrao proizvođač vozila, koje zadovoljavaju njihove točne zahtjeve i prošle su niz rigoroznih testova. OE gume mogu biti nove konstrukcije, prilagodbe postojećoj gumi ili preferirani izbor serijske gume. Za mnoge vozače, odabir OE guma za njihovo vozilo jednostavna je i bezbrižna opcija.

Facebook
Twitter
Email
Print