Zašto biste trebali provjeravati tlak u gumama jednom mjesečno

Kako provjeriti tlak na gumama

  • Dobit ćete točnije rezultate ako provjerite tlak kada su gume hladne.
  • Pogledajte u priručniku vozila preporučeni tlak za prednje i stražnje gume.
  • Koristite pouzdan mjerač tlaka u gumama kod kuće ili na benzinskoj postaji.
  • Zabilježite tlak u PSI (funte po kvadratnom inču) na svakoj gumi i usporedite s priručnikom vozila.
  • Prilagodite tlak više ili niže prema preporučenom rasponu, uzimajući u obzir teret vašeg vozila.

Mnogi nesretni slučajevi uzrokovani su nedovoljno napumpanim gumama. Ako to već ne radite, vrijeme je da počnete provjeravati svoje gume svaki mjesec. Čuvat ćete novac, a mogli biste spasiti živote.

Nije li dovoljno provjeriti tlak jednom svakih nekoliko mjeseci? Ne, nije. Postoji mnogo razloga zašto trebate provjeravati tlak u gumama svaki mjesec.

Štedite novac. Gume se brže troše ako su nedovoljno napumpane, a troše se nepravilno ako su prenapumpane – tako da ćete u oba slučaja češće morati kupovati nove gume. Pravilna briga stabilizira strukturu guma i može produžiti prosječni život gume za nevjerojatnih 7,500 km.

Nekoliko novčića i nagnuta guma. I uštedjet ćete na gorivu: ako su gume nedovoljno napumpane, vozilo će trošiti više goriva po prijeđenom kilometru, i tako ostvariti manju kilometražu.

Uživajte u udobnijoj vožnji. Pravilno napumpane gume utječu na osjetljivost vozila, njegovu upravljivost i performanse. Što nas dovodi do sljedeće točke.

Sigurnost na prvom mjestu. Ako su gume nedovoljno ili prenapumpane, utječe se na upravljivost. Upravljanje postaje tromo ako su gume nedovoljno napumpane, a opasno ako su prenapumpane, posebno ako vozite u oštrom zavoju pri visokoj brzini. Zaustavni put, kočenje i stabilnost smjera sve su pogođeni. Kako se Vaše gume bore da ostanu na cesti, stvara se toplina, što povećava vjerojatnost pucanja gume i povećava šanse za ozbiljnu nesreću.

Razmišljajte o okolišu. Ako su gume Vašeg automobila nedovoljno napumpane za samo 0,3 bara, povećava se otpor kotrljanju, pa će vaše vozilo trošiti otprilike 1,5 posto više goriva i stoga ispuštati više CO2. Pravilna inflacija znači savršenu ravnotežu maksimalne sigurnosti i ekonomičnosti goriva. Vaše će gume trajati dulje, a vaš će ugljični otisak biti manji.

Kako ću ja provjeriti tlak u gumama?

Tlak u gumama izražen je u funtama po kvadratnom inču (PSI). Temelji se na težini i veličini vozila, i važno je koristiti točno preporučeni tlak za vaše vozilo od strane proizvođača. To će osigurati sigurnost i optimalne performanse.

Provjeravajte tlak svaka dva do četiri tjedna, i uvijek prije polaska na duža putovanja ili ako vozite s dodatnim teretom.

Hladne gume.

Dobit ćete točnije očitanje ako provjerite tlak kada su gume hladne, prije nego što temperatura zraka poraste i gume budu izložene direktnom sunčevom svjetlu. Ako temperatura zraka poraste za 10 stupnjeva Celzijusa, tlak u gumama će se povećati za 1,6 PSI. Zimi, u nekim klimama, gume bi mogle doživjeti pad tlaka od čak 5 PSI.

Pronađite priručnik.

Identificirajte preporučeni tlak proizvođača za prednje i stražnje gume vašeg određenog vozila. To je minimalna količina zraka potrebna u hladnim gumama kako bi podržala vaše vozilo. Vjerojatno ćete vidjeti dvije vrijednosti, jednu za normalnu upotrebu i jednu za puna opterećenja; izgledat će otprilike kao “35 PSI.”

Ovu informaciju možete pronaći ili u priručniku vozila u automobilu, ili unutar poklopca za gorivo, ili na unutarnjoj strani vrata vozača. Ako je ne možete pronaći, konzultirajte svog prodavača vozila, proizvođača ili kvalificiranog profesionalca za gume.

Mjerač.

Koristite pouzdan i precizan mjerač tlaka u gumama ili kod kuće (možete ga kupiti kod trgovca auto dijelovima) ili na benzinskoj postaji (mjerači tlaka u gumama mogu se besplatno koristiti). Mjerači mogu biti ili digitalni, koji rade na baterije, ili tradicionalni mjerači nalik na štapić.

Provjerite tlak u gumama.

Skinite poklopac s ventila za zrak na gumi i čuvajte ga na sigurnom. Postavite mjerač na ventilni čepić i pritisnite brzo i čvrsto dok ne prestane šum zraka koji izlazi. Vaš će mjerač sada pokazati očitanje u PSI. Usporedite to s preporukom proizvođača.

Prilagodite tlak.

Ako je očitanje iznad preporuke, pritisnite ventil da otpustite zrak. Možda ćete to morati učiniti nekoliko puta dok mjerač ne pokaže ispravno očitanje. Ako je očitanje u PSI ispod preporuke, koristite kompresor zraka (na benzinskoj postaji ako ga nemate) da napunite gumu zrakom dok ne dostigne ispravnu razinu. Čvrsto postavite poklopac ventila i ponovite postupak s preostale tri gume, kao i rezervnim kotačem.

Napredna tehnologija

Continental je razvio sustav za praćenje tlaka u gumama (TPMS) koji radi s senzorima na kotačima i sustavima kočenja kako bi upozorio vozača na niske razine tlaka u gumama putem upozoravajućeg svjetla na kontrolnoj ploči. Ova neprocjenjiva sigurnosna značajka također pomaže smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2, te povećava trajanje optimalnih performansi vašeg vozila.

Međutim, čak i ako je vaše vozilo opremljeno TPMS-om, i dalje je potrebno provjeravati tlak u gumama svaka dva do četiri tjedna kako biste osigurali bolje i sigurnije iskustvo vožnje.

Facebook
Twitter
Email
Print