Odabir zimskih ili cjelogodišnjih guma za vaše vozilo

Često postavljano pitanje koje dobiju stručnjaci za gume je: “trebam li zimske ili cjelogodišnje gume?” Nažalost, nema jednostavnog odgovora jer postoji mnogo varijabli koje treba uzeti u obzir, poput lokalnih pravnih zahtjeva, lokalne klime, učestalosti vožnje i vašeg proračuna. Općenito, cjelogodišnje gume također pružaju visoku razinu sigurnosti i performansi u umjerenim klimama, ali pogledajmo bliže čimbenike guma koji će vam pomoći u odluci.

Odabir zimskih ili cjelogodišnjih guma za vaše vozilo ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući:

  • Gdje živite
  • Vaši lokalni vremenski uvjeti
  • Koliko nisko padaju sezonske temperature

Zimske gume naspram cjelogodišnjih guma za vašu lokaciju

Većina europskih zemalja ima svoje propise kada je riječ o zimskim gumama (poznatim i kao snježne gume). Za neke zemlje zimske gume su preporučene, dok su za druge obavezne zakonom. Prvi korak u pronalaženju vrste guma koje vam trebaju jest saznati jesu li zimske gume zakonski zahtjev. Možete saznati jesu li zimske gume obvezne u vašoj zemlji ovdje. Ako živite u regiji gdje su zimske gume obavezne, možete se suočiti s ozbiljnim kaznama ako ih nemate. U tom slučaju, odabir zimskih guma bit će lakša odluka.

Zimske gume naspram cjelogodišnjih guma za vremenske uvjete

Ako lokalni zakon kaže da su zimske gume preporučene, ali nisu obvezne, morate sami odlučiti o vrsti guma koje vam trebaju. Možete donijeti odluku odgovarajući na ovo pitanje: Jesu li temperature često niske zimi? Tada bi bilo sigurnije prebaciti se na zimske gume za sezonu. Napravljene su od posebne gumene smjese koja ostaje meka i fleksibilna pri niskim temperaturama, što pruža bolje prianjanje. Poboljšani uzorak gaze također će vam pomoći proći kroz zbijeni snijeg, snijeg i ledene uvjete. Ako temperature nikada ne padaju tako nisko, gume namijenjene svim sezonskim uvjetima mogu biti odlična opcija za vas. One kombiniraju ključne elemente snježnih i cjelogodišnjih guma, što znači da pružaju pouzdano prianjanje u kišnim, mokrim i blagim zimskim uvjetima.

Zimske gume naspram cjelogodišnjih guma za vaš prosječni kilometražu

Ako svoj automobil koristite povremeno – možda za kratke shopping izlete, odlazak na posao i posjete prijateljima i obitelji u urbanim područjima – zamjena guma dva puta godišnje možda neće biti vrijedna troška, vremena i truda. Gume za sve sezone mogu biti alternativa. Međutim, ako često koristite automobil – pogotovo za izlete, u udaljene lokacije ili hladnije regije – prebacivanje na zimske gume obično je sigurnija opcija.

Još uvijek niste odlučili? Saznajte više o razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma u nastavku.

Kada su vam potrebne zimske gume?

Trebali biste zamijeniti ljetne gumene zimske gume kada temperature redovito padnu. Zimske gume izrađene su od posebne gumene smjese koja ostaje meka i fleksibilna pri niskim temperaturama za bolje prianjanje i upravljanje. Pružaju poboljšane performanse kočenja u snježnim i ledenim uvjetima te imaju agresivniji uzorak gaze za veće prianjanje. Saznajte više o tome zašto je dubina šare važna za zimske gume. Dodatno, naše zimske gume podvrgavaju se dodatnim testovima kako bi osigurale optimalne performanse u hladnim vremenskim uvjetima. Za više konteksta, saznajte ključne razlike između ljetnih i zimskih guma ovdje.

Kada su vam potrebne cjelogodišnje gume?

Cjelogodišnje gume razvijene su da rade tijekom cijele godine u umjerenim klimama. Continental cjelogodišnje gume dizajnirane su da pružaju impresivno prianjanje na ljetnim i zimskim cestama te dobre performanse kočenja na suhim i mokrim cestama. Glavne prednosti cjelogodišnjih guma su uštede – novac, vrijeme i napor potreban za sezonske promjene guma. Međutim, uvijek zapamtite da su zimske gume posebno prilagođene uvjetima u mjestima koja doživljavaju hladne zime i sezonske uvjete poput snijega i leda, za koje cjelogodišnje gume nisu dizajnirane.

Konačna odluka o gumama...

Prilikom odlučivanja trebate li gumu za zimske ili cjelogodišnje uvjete, imajte na umu ova dva ključna razmatranja:

  • Cjelogodišnje gume mogu se koristiti tijekom cijele godine i dobro funkcioniraju u blagim zimskim uvjetima, ali nemaju iste zimski specifične značajke kao zimske gume, pa njihova izvedba u teškim zimskim vremenskim uvjetima nije tako dobra.
  • Zimske gume ne bi se trebale koristiti ljeti, ali savršeno su prilagođene suočavanju s posebnim izazovima zimske vožnje.
Facebook
Twitter
Email
Print