Kako voziti po snijegu

Zimski uvjeti mogu predstavljati vozačima značajan izazov. Niske temperature, loša vidljivost i skliske ceste uzrokuju visoki rizik od gubitka kontrole nad vozilom i nesreća.

Zato je kada stigne snježno vrijeme, bitno poduzeti odgovarajuće mjere opreza za sebe i svoje vozilo. Također, usvajanje drugačijeg pristupa Vašem stilu vožnje pomoći će Vam izbjeći teške situacije. Evo nekih korisnih savjeta za sigurnu vožnju po snijegu.

 • Operirajte vozilo polako i glatko, uključujući kočenje, upravljanje, ubrzanje i mijenjanje brzina.
 • Nježno ubrzavajte vozilo koristeći niske okrete i prijeđite u višu brzinu što je prije moguće.
 • Održavajte veću udaljenost za kočenje između vašeg automobila i vozila ispred vas.
 • Ako automobil počne kliziti, pokušajte ne paničariti. Nježno upravljajte prema tome. Ne skidajte ruke s upravljača niti naglo pritiskajte kočnice.
 • Upalite svjetla. Ako vidljivost padne ispod 100m, upalite maglenke. Ali zapamtite da ih isključite kada se vidljivost poboljša.

Postavite zimske gume

Prvo, Vaše gume. Redovito provjeravajte profile guma i zamijenite ih ako je potrebno. U većini zemalja, zakonski limit dubine šare na gumama je 1,6 mm. Ali imajte na umu da sigurna vožnja po mokrim i snježnim uvjetima ovisi o dubini šare, dizajnu uzorka i gumenoj smjesi šare vaših guma. Na mokrim ili snijegom prekrivenim cestama, performanse kočenja će postupno opadati s manjim dubinama šare. Na mokrim cestama postoji dodatni povećani rizik od akvaplaninga s manjim dubinama šare.

Stoga redovito provjeravajte svoje gume, smanjite brzinu na mokrim i snježnim cestama i razmislite o zamjeni guma na vrijeme. Provjera ispravnog tlaka u gumama također će poboljšati upravljivost vašeg automobila i učinkovitost goriva.

Također trebate razmotriti pravilno postavljanje zimskih guma ili guma za sve sezone na Vaše vozilo. Imaju poseban uzorak šare za bolje prianjanje na snijegu i ledu, i koriste jedinstvenu gumenu smjesu koja ostaje fleksibilna u hladnim, mokrim uvjetima. Gume certificirane s trostrukim planinskim snježnim simbolom na bočnoj strani su one koje trebate dobiti.

Prije vožnje

 • Prije nego što krenete na put, proučite rutu unaprijed i osigurajte dovoljno vremena za dolazak na odredište. Provjerite lokalne vremenske izvještaje i prometne informacije kako biste anticipirali moguće smetnje. Planirajte svoju rutu tako da preferirate glavne ceste, jer su mnogo vjerojatnije da su očišćene od snijega i posute.
 • Očistite sav snijeg sa svojih prozora, ogledala, svjetala i krova prije nego što krenete; vožnja s snijegom na automobilu je opasna i potencijalno kršenje zakona. Pahuljice snijega mogle bi pasti s vašeg vozila, na primjer, i zamagliti vid drugih vozača.
 • Napunite spremnik tekućine za pranje vjetrobrana s jakim antifrizom, tako da se ne smrzne na staklu. Unutrašnjost vjetrobrana također će trebati odmagljivanje. Protuzakonito je voziti bez potpune vidljivosti kroz sve prozore na vašem automobilu.
 • Trebat ćete imati pun spremnik goriva, pa skrenite do najbliže benzinske crpke prije nego što započnete putovanje.
 • Držite pri ruci kvalitetne sunčane naočale, koje mogu smanjiti odsjaj niskog zimskog sunca na snijegu. I držite svoj mobilni telefon potpuno napunjen, s brojem pružatelja pomoći u slučaju kvara pohranjenim tako da odmah možete nazvati za pomoć.
 • Za pripremu za potencijalni kvar na cesti, sastavite hitni set hrane, pića, svjetiljke i dodatne odjeće, te ga držite u prtljažniku. Također je korisno imati spremljeni prsluk visoke vidljivosti, trokut upozorenja i komplet za prvu pomoć.

 • Kada ste spremni sjesti za upravljač, pobrinite se da nosite suhu, udobnu obuću. Pokušajte izbjeći unošenje snijega u automobil; lokve će se sakupljati kad se otopi, a papučice će postati klizave.

Kako voziti po snijegu i ledenim cestama

Zlatno pravilo je da se svi kontrole na vašem vozilu – uključujući kočnice, upravljanje, ubrzanje i mijenjanje brzina – trebaju koristiti polako i glatko.

 • Nježno ubrzavajte vozilo koristeći niske okrete i prijeđite u višu brzinu što je prije moguće. Držite brzinu niskom, budite svjesni potencijalnih opasnosti i dajte sebi dovoljno vremena za kočenje i upravljanje. Kako biste smanjili šanse za proklizavanje kotača, koristite drugu brzinu umjesto prve brzine.
 • Održavajte veću udaljenost za kočenje između vašeg automobila i vozila ispred vas, posebno u uvjetima kao što su kiša, led i snijeg; ostavite i do deset puta veći razmak od uobičajenog preporučenog razmaka.
 • Pri pokretanju ili penjanju uz brdo, ostavite puno prostora ispred automobila tako da možete održavati stabilnu brzinu bez potrebe za mijenjanjem brzina ili ubrzanjem.
 • Kada silazite niz brdo, koristite nisku brzinu za spuštanje nizbrdo i pokušajte izbjeći kočenje osim ako nije apsolutno potrebno. Ponovno, pobrinite se da ostavite puno prostora između vas i automobila ispred vas.
 • Smanjite brzinu i koristite motor za usporavanje automobila, ali ako morate koristiti kočnice, primijenite ih nježno.
 • Pri približavanju zavoju, počnite kočiti prije nego što počnete okretati volan. Ako vaš automobil izgubi prianjanje, pokušajte ne paničariti; najbolje je djelovati tako da lagano otpustite papučicu gasa i držite kotače usmjerenima u smjeru u kojem želite putovati.
 • Ako automobil počne kliziti, pokušajte ne paničariti. Nježno upravljajte prema tome. Ako se stražnji dio automobila kliza ulijevo, na primjer, onda skrenite ulijevo. Apsolutno ne smijete skidati ruke s upravljača niti naglo pritiskati kočnice.
 • Kada vozite kroz gusti snijeg, obavezno uključite svjetla. Ne oslanjajte se samo na dnevna svjetla. Ako vidljivost padne ispod 100m, uključite maglenke. Ali zapamtite da ih isključite kada se vidljivost poboljša.
 • Ako na cestama nema pijeska, izbjegavajte vožnju u tragovima kotača ili drugih vozila; zgusnuti snijeg je ledeniji od svježeg snijega.
Facebook
Twitter
Email
Print