Dubine profila gazećeg sloja i njihova važnost

Načini provjere dubine profila gazećeg sloja

Vaše gume stvaraju bitnu vezu između vašeg vozila i tla. Profil hvata cestu dok vozite. Ali ako nije dovoljno dubok, vaše vozilo gubi trakciju i produljuju se vremena kočenja. Plitki utori profila otežavaju kontrolu vozila po mokrom vremenu, a povećava se i šansa za akvaplaningom. Kako biste osigurali svoju sigurnost, mjerite dubinu profila kao dio redovnog održavanja vozila.

  • Ako imate mjerač dubine profila gume, umetnite probnu traku u utor i pritisnite ramena kako bi bila na istoj razini s profilom. Provjerite vrh mjerača kako biste vidjeli mjerenje.
  • Indikatori trošenja profila raspoređeni su ravnomjerno kroz glavne utorke u gazećem sloju gume. Ako su na istoj razini s profila, tada guma mora biti zamijenjena.

Profil je dio gume koji dodiruje cestu. Početna dubina profila nove gume može varirati ovisno o primjeni i vrsti gume. Dok vozite, profil će se istrošiti. Guma s dubinom profila manjom od 1,6 milimetara (2/32 inča) nema dovoljno prianjanja. Udaljenost kočenja i kontrola vozila su narušeni. Takve gume nisu sigurne za vožnju i moraju se zamijeniti.

Imajte na umu da sigurna vožnja po mokrom i snježnom vremenu ovisi o dubini profila, dizajnu uzorka i gumenoj smjesi profila vaših guma. Na mokrim ili snijegom pokrivenim cestama, performanse kočenja će se postupno smanjivati s manjom dubinom profila. Na mokrim cestama postoji dodatno povećani rizik od akvaplaninga s manjom dubinom profila.

Stoga redovito provjeravajte svoje gume, smanjite brzinu na mokrim i snježnim cestama i razmislite o zamjeni guma na vrijeme.

Provjerite je li Vaše vozilo opremljeno odgovarajućim zimskim, ljetnim ili cjelogodišnjim gumama.

Indikatori trošenja profila

Indikatori trošenja profila, ili trake trošenja, ravnomjerno su raspoređeni kroz glavne utorke u profila gume. Ako su na istoj razini s profilom, tada guma treba biti zamijenjena.

Neke modele zimskih guma opremljene su indikatorima trošenja zimskih guma. Ako su na istoj razini s profilom, guma više nije prikladna za vožnju po zimskim uvjetima. Na nekim mjestima, također više neće zakonski odgovarati kao zimske gume.

Korištenje mjerača dubine profila gume

Ako imate mjerač dubine profila gume, koristite ga za mjerenje dubine profila. Umjesto probne trake, umetnite mjerač u utor i pritisnite ramena tako da budu na istoj razini s profilom. Provjerite vrh mjerača kako biste vidjeli mjerenje. Alternativno, možete koristiti i malu ravnu letvicu.

Budite sigurni da provjeravate na različitim mjestima. Nepravilno poravnanje kotača može rezultirati neujednačenim trošenjem profila. Pazite na bilo koja područja koja izgledaju više istrošeno od okolne površine. Profil gume treba procijeniti prema najmanjoj dubini koju ste izmjerili.

Ako niste sigurni u mjerenja, odvezite vozilo u servisni centar.

Pazite na oštećenja gume

Dok mjerite dubinu profila, potražite izbočine, ili uzdužne utorke. To su male šupljine ili udubljenja izdubljena iz profila. Mogu ukazivati na nepravilan položaj ili druge probleme s vašim vozilom. Odvezite automobil u servisni centar.

Također pazite na izbočine u profila gume ili bočnom zidu. Nisu sigurne. Trebate kupiti novu gumu.

Facebook
Twitter
Email
Print