Savjeti za sigurnu vožnju po jakoj kiši

Kada padne kiša, uvjeti vožnje se mijenjaju. Vožnja po kiši puno je zahtjevnija nego vožnja po lijepom vremenu. Slijedite ove sigurnosne savjete za vožnju u mokrim uvjetima.

Izvan ste za vrijeme pljuska? Jakom kišom teže je vidjeti i teže je zaustaviti se. Tu su i drugi rizici – poput akvaplaninga.

Nove gume, ili gume koje su dobro održavane s optimalnom dubinom profila, pridonijet će sigurnijem iskustvu vožnje po kišovitom danu. Ostalo je na pažljivoj i savjesnoj vožnji.

Naše 3 glavne smjernice za sigurnu vožnju po jakoj kiši

Usporite. To je razumljivo. Držite se ispod ograničenja brzine. Što sporije vozite, to ćete bolje kontrolirati vozilo – i lakše će biti kočiti.

Ostavite svjetla upaljena kako biste povećali vidljivost i osigurali da su vaša svjetla za kočenje funkcionalna. U mnogim državama, upotreba svjetala tijekom kiše zakonski je obavezna. Za optimalnu sigurnost po kiši, upalite svoja svjetla.
Držite veću udaljenost između sebe i drugih vozila. Ostavite drugim vozačima više prostora. Duplo povećajte udaljenost između vašeg vozila i onog ispred vas. Uvjeti kočenja su povećani u mokrim uvjetima. Ovo će vam također pomoći da izbjegnete prskanje od drugih (posebno većih) vozila, što može otežati vidljivost.

Ove tri glavne smjernice su ključne za sigurnost u mokrim uvjetima. Ali to nije sve što trebate znati o vožnji po jakoj kiši. Pročitajte dalje za više savjeta kako biste ostali sigurni na mokrim i poplavljenim cestama.

Pazite na prvu kišu

Prva kiša nakon suhog razdoblja može stvoriti neke od najopasnijih uvjeta za vožnju. Zašto? Kiša se miješa s uljem i otpadom na cesti, uzrokujući posebno klizavu cestovnu površinu. To vas može staviti u veći rizik od gubitka kontrole.

Pažljivo kočenje po jakoj kiši je ključno

U mokrim uvjetima, vaši kočnice neće reagirati tako brzo kao u suhim uvjetima. Pokušajte gledati što dalje na cesti koliko je to moguće, i usporite tako da otpustite nogu s papučice gasa – umjesto da pritisnete kočnicu. Izbjegavajte upotrebu kočnica osim ako nije potrebno. Naglo kočenje na mokroj cesti može uzrokovati proklizavanje vašeg automobila.

Isključite tempomat po jakoj kiši

Isključite tempomat po jakoj kiši. Morate biti potpuno u kontroli svog automobila.

Facebook
Twitter
Email
Print