Opasnosti korištenja ljetne gume zimi

Sezone se mijenjaju, a zima je na vidiku. Postaje hladno, možda ima malo snijega ili leda na cesti. Znate da biste trebali, ali mijenjanje guma na vašem automobilu može biti gnjavaža. Pitate se možete li ostaviti ljetne gume na vašem vozilu. Kratki odgovor je ne. Korištenje ljetnih guma u zimskim uvjetima može biti opasno i riskira oštećenje vaših guma.

Preporučujemo da ne koristite ljetne gume ako ima snijega, leda ili ako je temperatura često ispod nule. Zima je vrijeme za montiranje zimskih ili barem guma za sve sezone na vaše vozilo.

Lokalni vremenski uvjeti ključni su faktor pri odabiru guma. S samo povremenim razdobljima ledenih temperatura, gume za sve sezone mogu biti opcija za blage zimske uvjete.

Gubitak trakcije i loša prianjanja ljetne gume

Ljetne gume imaju manji otpor kotrljanja od zimskih guma; to poboljšava učinkovitost i upravljivost, a također smanjuje razinu buke. Profil na ovim sportskim gumama, međutim, loše se ponaša na ledu i snijegu.

U zimskim uvjetima, ljetne gume imaju lošu ubrzanost. Zimske gume ili gume za snijeg će ih nadmašiti na snježnim cestama. Nadalje, ljetne gume imaju nizak otpor kotrljanja, što rezultira dugim zaustavnim udaljenostima na ledu ili snijegu. Zimska guma ima duboki profil, s urezima koji se zavlače u snijeg i prianjaju na led, pružajući kraće vrijeme kočenja. Nasuprot tome, spoj zimskih guma je puno mekši i manje podložan hladnim temperaturama.

Gumeni spoj na ljetnim gumama dizajniran je za toplo vrijeme. Kako temperatura pada, guma se stvrdnjava. Čak i ako nema snijega ili leda, guma gubi trakciju.

S druge strane, naše gume za sve sezone opremljene su profilom i urezima sličnim zimskim gumama, tako da mogu izdržati blage zimske uvjete. Međutim, uvijek zapamtite da su zimske gume posebno prilagođene odgovarajućim uvjetima.

Rizik od oštećenja ljetne gume zbog hladnih temperatura

Čak i na suhim cestama bez leda i snijega, zima donosi hladnije temperature. Ljetne gume nisu napravljene za hladno vrijeme. Profil gume će se stvrdnuti. Osim smanjenja trakcije, to predstavlja i rizik za samu gumu.

Guma gubi svoju elastičnost i može puknuti. Postoji rizik od oštećenja previše tvrdog bloka niti. Oštećene i puknute gume nisu sigurne za vožnju i moraju se zamijeniti.

Cjelogodišnje, a ne ljetne gume

Iako gume za sve sezone nisu prikladne za ekstremne zimske uvjete, mogu biti dobar izbor za vozače koji žive u blagim zimskim uvjetima. Guma za sve sezone nudi dobru upravljivost i ima dobre performanse kočenja na suhim i mokrim površinama. Osim toga, vozači mogu uštedjeti novac i vrijeme, te smanjiti napor potreban za sezonske promjene guma.

Ako niste sigurni u pravi izbor gume, kontaktirajte nas za osobni savjet.

Facebook
Twitter
Email
Print