Kako pravilno čuvati gume

Kako se mijenjaju godišnja doba, možda ćete morati razmišljati o zamjeni vaših sezonskih guma. Bez obzira mijenjate li ih na zimske gume ili na ljetne gume, važno je razmisliti o tome kako čuvate svoj set guma koje nisu u sezoni.

Možete ih zamijeniti kod profesionalca ili to učiniti u svojoj garaži kod kuće. Ali što radite nakon što ih skinete s vozila? Znati kako čuvati gume nakon što su skinute s vozila je ključno. Zapravo, važnije je nego što većina ljudi shvaća.

Ako ne rukujete i ne čuvate gume na pravilan način, njihova se svojstva mogu promijeniti. To može skratiti njihov životni vijek. Mogu čak toliko loše propadati u skladištu da ih treba zamijeniti. Ali ako ih rukujete i čuvate ih na pravilan način, pružit će vam godine usluge – i uštedjet ćete novac.

Slijedite naš jednostavan vodič za skladištenje i iskoristite maksimum iz svojih guma:

1. Očistite ih.

Prije pohranjivanja guma, koristite deterdžent, vodu i četku za gume kako biste ih temeljito očistili. Ovo će pomoći u uklanjanju prljavštine s ceste i kočionih ostataka nakupljenih tijekom sezone. Također operite i kotače ako na njima čuvate gume. Pazite da budu potpuno suhi prije sljedećeg koraka.

2. Bez potrebe za sjajilom

Ovaj sljedeći korak zahtijeva pasivnost, umjesto aktivnosti. Gume ne trebaju bilo kakvu vrstu sjajila ili proizvoda za sjaj koji se nanosi prije skladištenja. Sastav guma je formuliran kako bi odolio pucanju uzrokovanim ozonom i drugim okolišnim stresorima. Takvi proizvodi mogu ometati umjesto da pomognu produljiti trajnost vaših guma.

3. Zapakirajte ih

Pronađite veliku, hermetičku plastičnu vreću koja odgovara svakoj gumi. Isprobajte vreće za dvorište ili vreće za lišće. Provjerite je li vreća (i guma) bez vlage, a zatim izvucite što više zraka iz vreće (koristite usisavač!) i zalijepite je zatvorenom trakom. Ovaj hermetički okoliš smanjit će isparavanje ulja iz gumene smjese. Također su dostupni posebni stalci za skladištenje guma ili torbe za gume. One olakšavaju transport i skladištenje guma te pomažu da ostanu čiste od prljavštine i prašine. Međutim, nisu hermetički zatvorene. Ako ih želite koristiti, prvo stavite gume u vreću kako je gore opisano, a zatim ih stavite u svoj stalak za gume.

4. Izbjegavajte sunce

UV zrake i toplina sunca mogu uzrokovati velike probleme gumama. Lokacija za skladištenje guma trebala bi ih držati izvan izravne sunčeve svjetlosti.

5. Odaberite Vašu lokaciju

U hladnom ili toplo vrijeme, gume nikada ne bi trebale biti pohranjene na otvorenom, čak ni pod zaštitnim pokrovom. Razmislite o hladnom, suhom, umjereno prozračenom prostoru – i naravno, izvan sunca. Vaš podrum ili drugi prostor s kontroliranom klimom je idealan. Ako postoji izvor topline u prostoriji, gume moraju biti zaštićene od njega. Većina garaža, šupa i potkrovlja podliježu različitim temperaturama, oborinama i vlažnosti. Trebate izbjeći te fluktuacije.

6. Izbjegavajte izlaganje kemikalijama

Vaša glavna kemikalija koju treba izbjegavati: ozon. Posebno je štetan za gume. Električni motori koji koriste kontaktne četkice stvaraju ozon. To mogu uključivati:

 • Generatore
 • Komprese
 • Peći
 • Prekidače
 • Podvodne pumpe
 • Centralne usisavače

 

Osigurajte da vaše skladište ne sadrži ove predmete. Također bi trebalo izbjegavati sljedeće:

 • Otapala
 • Goriva
 • Maziva

7. Zaštite bijele dijelove gume

Imate bijele strane guma ili druge bijele dijelove (poput natpisa) na gumama? U slučaju da ste odlučili ne stavljati gume u vreće, pohranite ih tako da bijele površine dodiruju druge bijele površine, a crne dodiruju crne. Evo zašto: Crna guma na bijeloj strani sastavljena je drugačije od crne gume na drugoj strani. Na bijeloj strani gume koristi se sloj crne gume bez mrlja kako bi se spriječilo migriranje ulja iz crne u bijele dijelove i uzrokovalo promjenu boje. Crna strana gume koristi standardnu gumu. Stoga, pohranite crnu stranu na crnu i bijelu stranu na bijelu kako biste pomogli očuvati bijelu gumu svijetlom i izbjeći mrlje.

8. Uspravno postavljene, bočno polegnute ili obješene?

Imate tri opcije za pohranu vaših guma:

 • Postavite ih uspravno.
 • Složite ih na bočnu stranu.
 • Objesite ih na kukice ili stalke.

 

Najbolja opcija je postavljanje uspravno jer manje stresa stavlja na gume. Ako morate slagati, pokušajte ne slagati previsoko. Želite izbjeći prevrtanje i oštećenje guma. Gume montirane na felge? U ovom slučaju, zapravo je poželjno slaganje. Još jedna odlična opcija za gume na felgama je objesiti ih na stalke ili kukice. Nikada ne obješujte ne montirane gume jer ih to može deformirati i oštetiti.

Gume će starjeti. Ali ovi savjeti će pomoći produljiti njihov životni vijek. Ako želite biti sigurni da je pohrana vaših guma u profesionalnim rukama, preporučujemo da ih pohranite kod svog trgovca guma. I zapamtite: Pametno je provjeriti gume kod stručnjaka prije nego što ih ponovno montirate na vozilo za još jednu sezonu sigurne vožnje.

Facebook
Twitter
Email
Print