Što učiniti kada je vrijeme za zamjenu guma

S promjenama u godišnjim dobima tijekom godine, postoji i razlog za zamjenu guma na kotačima vašeg automobila. U ovom odjeljku ćemo raspravljati o tome kako i kada vozač treba prebaciti na ljetne gume, zimske gume ili gume za sva godišnja doba. Postoje temeljne razlike između ova tri tipa guma, i korisno je znati što su.

Kada, na primjer, najbolje vrijeme za ljetne gume? Ha, da, to zvuči kao smiješno pitanje. Ime guma samo po sebi je samoobjašnjivo, zar ne? Ali u stvarnosti, ljetne gume se preporučuju za uporabu od Uskrsa do listopada, što obuhvaća sezonske uvjete proljeća, ljeta i jeseni također.

Ljetne gume pružaju izvanredno prianjanje i upravljanje prilikom vožnje po mokrim i suhim cestama. Ali kada temperatura padne ispod 7 °C (46 °F), vrijeme je za promjenu na zimske gume radi boljeg prianjanja i vuče po snježnim, ledenim cestama.

U drugom odjeljku ćemo se pozabaviti čestim problemom vezanim uz korištenje zimskih guma ljeti i ljetnih guma zimi. Izuzetno je važno da vozači znaju zašto je kontraproduktivno voziti se zimskim gumama u toplom vremenu i obrnuto. Nije to predavanje, ekipa, samo jednostavan uvod u to kako posebni spojevi gume funkcioniraju pri različitim temperaturama. Korištenje zimskih guma tijekom cijele godine nije dobra ideja.

Koliko vremena je potrebno da se promijeni guma? To je dobro pitanje; proces može biti brži ili duži ovisno o nekoliko faktora. Možete pokušati sami to učiniti, ali otključavanje matica na kotaču može vam oduzeti dosta vremena. Međutim, ako biste zakazali posjet svom susjednom trgovcu gumama, možda bi vam trebalo samo 20 minuta vašeg vremena da obave posao. Ključni pristup je pripremljenost, i imamo nekoliko izvrsnih savjeta o tome kako bez problema rotirati gume iz ljetnih u zimske.

Na kraju, razgovarat ćemo o stvarima koje treba uzeti u obzir prilikom kočenja s novim automobilskim gumama. Bile to zimske gume, ljetne gume ili gume za sva godišnja doba, postavljanje potpuno novog seta na vaše kotače kao da isprobavate nove planinarske čizme. Obje zahtijevaju malo vremena i strpljenja da bi se razradile. Objasnit ćemo kako i zašto.

Facebook
Twitter
Email
Print