Električna vozila i hibridi – najbolje gume za njih

Električna vozila i hibridni automobili s niskim emisijama voze sa transformacijom mobilnosti kakvu poznajemo. To znači da je vrijeme da saznamo više o visokotehnološkim gumama koje ih održavaju u pokretu prema budućnosti bez emisija. Iako ne moramo iznova izmišljati kotač, moramo se usredotočiti na određene aspekte guma kako bismo osigurali optimalnu učinkovitost za električne automobile. Ovisno o konceptu vozila, zahtjevi povezani s gumama mogu varirati od nevažnih do značajnih. Saznajte o promjenjivim zahtjevima za gumama i našim inovacijama u području guma u tvrtki Continental koje ispunjavaju zahtjeve za doba električne energije.

Povećana težina znači dulju zaustavnu udaljenost, visok trenutni okretni moment znači visoki trošenje guma

U usporedbi s vozilima s unutarnjim sagorijevanjem, tehnologija električnog pogona smanjuje buku motora, emisije, troškove održavanja i vožnje. Međutim, jedna posljedica mnogih prednosti električnih vozila je značajan porast težine. Baterije su teške, a njihova težina stavlja dodatan pritisak na gume električnih automobila.

Električni okretni moment također ima pozitivnu i negativnu stranu. S jedne strane, to znači trenutno ubrzanje. S druge strane, ovaj visoki trenutni okretni moment stavlja dodatan pritisak na gume.

Performanse guma za električna vozila

Saznajte što stručnjak za gume Nels objašnjava o značenju performansi guma za električna vozila:

Naše inovacije guma suočavaju se sa glavnim izazovima koje postavljaju električna vozila na tri načina:

  • Gume za električna vozila nose veći teret i moraju izdržati visoki trenutni okretni moment, što dovodi do većeg trošenja guma, stoga nam trebaju gume s jačim konstrukcijama i čvršćim gumama.
  • Veća masa i povećani inercijalni moment znače dulju zaustavnu udaljenost, pa posebno naglašavamo optimalno prianjanje.
  • S visokim trenutnim okretnim momentom, povećanom težinom, potrebom za dugim dosegom i nižim emisijama dolazi još veća potreba za minimalnom otpornošću kotrljanja, stoga gume za električne automobile pružaju glađu, energetski učinkovitiju i manje štetnu vožnju.

Vodič za gume električnih i hibridnih automobila

Odabir pravih guma za električna vozila ključan je za učinkovitost EV-a, performanse kočenja i kilometražu. Evo što treba uzeti u obzir prilikom kupnje novih guma za električne ili hibridne automobile:

Kupite prikladne gume za upotrebu u električnim automobilima

Kupnjom e-automobila ili hibrida već ste se opredijelili za budućnost mobilnosti. Zaokružite svoj automobil najnovijom opremom odabirom guma koje su dizajnirane kako bi nadopunile tehnologiju električnih vozila. Naše “premium” linije guma sa njihovim najmodernijim tehnologijama već ispunjavaju zahtjeve za gumama koji se pojavljuju za današnja električna vozila.

Provjerite indeks nosivosti guma

Kupnja guma koje mogu nositi težinu vašeg automobila uvijek je važna, ali je ključno prilikom odabira guma za električni automobil. Zbog težine EV-a, potrebne su vam jače gume. Primjerice, možete razmotriti XL gume koje su posebno razvijene za upotrebu s teškim teretima.

Gume niske trenje za električna vozila

Otpor kotrljanju guma još je važniji za električne automobile. Niži otpor kotrljanju znači povećani doseg električnog vozila i veću učinkovitost, dok istovremeno doprinosi općoj održivosti vašeg automobila.  Visokotehnološka smjesa pruža čvrste veze između silike i gume. To omogućava optimalno prilagođavanje različitim uvjetima ceste, što u konačnici poboljšava otpor kotrljanju guma i potrošnju.

Optimalno prianjanje za kraću zaustavnu udaljenost EV-a

Veća težina također znači dulju zaustavnu udaljenost. Dobre gume mogu nadoknaditi to, stoga je važno koristiti najbolju gumenu smjesu moguću. 

Gume s niskom bukom za električna vozila

U nedostatku zvuka motora, gume s niskom bukom doprinose glatkom i tihom iskustvu vožnje smanjujući količinu buke guma koja se prenosi u putničku kabinu. Naša tehnologija smanjenja buke guma je osmišljena kako bi smanjila unutarnju buku na svim cestovnim površinama i doprinijela većoj udobnosti. 

Čvrste smjese za izdržavanje okretnog momenta električnih automobila

Električna vozila hvale se trenutnim okretnim momentom, što znači da ubrzavaju čim pritisnete papučicu gasa. Međutim, visoki trenutni okretni moment električnih vozila također može povećati trošenje guma. Osim dobrog prianjanja, gumena smjesa koja se koristi za EV gume također treba imati niski otpor kotrljanju.

Zaštita, njega i održavanje guma za električne automobile

Da biste produžili vijek trajanja guma EV-a, održavanje je posebno važno. Kao i kod drugih guma, redovito provjeravajte tlak zraka u gumama vašeg električnog vozila i prilagodite ga ako je potrebno. Pravilna izmjena kotača smanjit će trošenje guma i treba je provjeravati svakih 6 mjeseci, ili ranije ako ste udarili u rubnik, udubljenje ili drugu prepreku. Stručnjak može provjeriti prekomjerno trošenje, posebno na unutarnjoj rubu gume, i preporučiti poravnavanje ili rotaciju po potrebi.

Ako je moguće, zamijenite gume originalne opreme, koje nisu samo dizajnirane za potrebe električnih vozila, već su posebno napravljene da odgovaraju točno modelu koji vozite. 

Facebook
Twitter
Email
Print