Zašto ne biste trebali imati zimske gume tijekom ljetnih mjeseci

U ovom dijelu objasnit ćemo zašto je vožnja na zimskim gumama tijekom ljetnih mjeseci loša ideja. Razlozi su prilično uvjerljivi, i sigurni smo da ćete se složiti s nama.

Postoje dobri razlozi zašto su zimske gume nezamjenjive zimi. Izrađene su od specijaliziranih, fleksibilnih gumenih spojeva i imaju jedinstvene dizajne profila kako bi pružile najbolje prianjanje na snijegu i ledu na cesti. Najbolje funkcioniraju pri niskim temperaturama i zimskim oborinama, pružajući vozačima sigurnost i povjerenje u potencijalno opasnim situacijama.

Ali dok su takve gume neprikosnovene prvake kada je riječ o hladnijim klimama, iste te značajke stavljaju ih u nepovoljan položaj ako se koriste pri toplijim temperaturama. Suha cesta bez leda ili snijega ne zahtijeva profile guma za ugriz za osiguranje trakcije.

1. Zimske gume ne vole tople ceste

Mekši profil zimske gume brže se troši na toplom asfaltu. Radi se o gumenoj smjesi koja je formulirana da ostane meka i fleksibilna kada temperature padnu ispod 7 °C (46 °F).

To je vrlo učinkovito za ublažavanje negativnih utjecaja hladnih temperatura i pružanje trakcije u zimskim uvjetima.

Ali ako koristite set zimskih guma tijekom cijele godine, isti taj fleksibilni profil će se brže istrošiti na toplijim temperaturama. To smanjuje vijek trajanja gume za čak 60 posto. Velika je vjerojatnost da ćete ih morati zamijeniti ranije nego da ih jednostavno uklonite na početku proljeća.

Naša preporuka za vruće vrijeme je korištenje guma za sve sezone ili ljetnih guma. Ljetne gume proizvode se s drugačijom smjesom gume dizajniranom za izdržavanje viših temperatura. Smjese korištene u ljetnim gumama brzo bi postale tvrde i lomljive ako bi se vozile u zimskim uvjetima. Gume za sve sezone, međutim, dizajnirane su da izdrže hladnije temperature kao i tople i suhe uvjete. Za vozače koji žive u regijama s blagim zimskim uvjetima (temperature rijetko padaju ispod nule), gume za sve sezone mogu biti alternativa. No, kao što je već spomenuto, važno je zapamtiti da su ljetne i zimske gume posebno prilagođene odgovarajućim uvjetima.

Ako niste sigurni u pravi izbor guma, molimo kontaktirajte nas za osobni savjet.

2. Smanjenje ekonomske isplativosti goriva

Ako koristite zimske gume ljeti, još jedna stvar koju trebate znati je da ćete na kraju platiti više za gorivo.

Na toplom asfaltu, otpor kotrljanja zimske gume znatno je veći od ljetnih ili guma za sve sezone. To je zato što se mekša gumeni spoj mijenja oblikom više.

To dovodi do većeg otpora kotrljanja, što rezultira povećanom potrošnjom goriva, što znači da ćete morati češće posjećivati benzinsku postaju nego što je potrebno.

3. Utjecaj na upravljanje i sigurnost

Ako ne pređete na gume za sve sezone ili ljetne gume tijekom toplih vremenskih uvjeta, vaš automobil neće imati optimalne mogućnosti upravljanja za sigurnost – posebno ako ste prisiljeni na naglo skretanje.

Zamislimo scenarij u kojem vozač mora izvesti iznenadni manevar. Zimske gume na suhom asfaltu su preblage. Upravljanje neće biti toliko odzivno kao što bi trebalo biti u kritičnoj situaciji. Također, zaustavna udaljenost se produljuje.

S dugoročne perspektive, zimske gume koje su ostavljene tijekom proljeća, ljeta i jeseni sve do sljedeće zime vjerojatno će imati istrošene profile niti (zbog njihove mekše smjese). Zimske gume s nedovoljno dubokim profilom niti neće pružiti toliko prianjanja ili trakcije na snježnim i ledenim površinama, što je odlučujući faktor koji utječe na sigurnost vožnje.

Facebook
Twitter
Email
Print