Vrste uzoraka profila guma i njihova raznovrsna primjena

Različite vrste uzoraka profila guma

 • Simetrični uzorci profila guma pružaju glatku vožnju, visoku stabilnost u vožnji i niski otpor kotrljanju.
 • Uzorci profila guma usmjereni prema smjeru vožnje pružaju visoku zaštitu od akvaplaninga, odlično upravljanje na snijegu i blatu te vrlo dobro prianjanje na cesti pri visokim brzinama.
 • Asimetrični uzorci profila guma nude odlično upravljanje, visoku stabilnost u zavojima i dobro prianjanje u mokrim uvjetima.
 • Kako biste održali optimalnu sigurnost i performanse, izbjegavajte miješanje uzoraka profila guma kad god je to moguće.

 

Profil je dio gume koji dolazi u kontakt s površinom ceste. I ako pogledate različite gume na tržištu, primijetit ćete veliku raznolikost u njihovim uzorcima profila.

Zašto su tako različiti? Zato što je uzorak profila jedinstveni dizajn koji poboljšava vozilo s prianjanjem i upravljivošću za specifične uvjete vožnje. Baš kao u detektivskom romanu, možete identificirati marku gume po tragovima koje ostavlja na cesti.

Svaki uzorak profila gume ima četiri sastavna dijela:

 • Rebra su izdignuti dio uzorka profila, sastavljeni od blokova profila;
 • Utori su duboki kanali koji se protežu oko gume u oba smjera;
 • Blokoovi profila su izdignuti segmenti gume koji dolaze u kontakt s cestom;
 • Utonci su male, tanke pukotine u obliku slova V oblikovane u blokovima profila.

 

Kada se uzmu zajedno, rebra, utori, blokovi profila i utonci mogu biti raspoređeni u jedinstveni uzorak kako bi regulirali performanse gume u kritičnim područjima kao što su buka, upravljanje, prianjanje i trošenje.

A to pak daje proizvođačima guma mogućnost razvoja uzoraka profila kako bi zadovoljili specifične vozačke potrebe poput kočenja na mokrom, upravljanja na suhom, otpora akvaplaningu i prianjanja na led i snijeg.

Koliko postoji uzoraka profila guma? Prilično mnogo. No, općenito govoreći, možemo razlikovati tri kategorije uzoraka profila guma. Koju vrstu ima vaše vozilo?

Simetrični uzorak profila guma

Najčešći tip uzorka je simetričan; pogodan je za gume putničkih vozila, ali ne i za visokoučinkovitu uporabu. Gume s ovim dizajnom imaju kontinuirana rebra ili neovisne blokove profila duž cijele površine profila, i obje polovice gume imaju isti uzorak.

Glavne značajke:

 • Glatka vožnja
 • Visoka stabilnost u vožnji
 • Niski otpor kotrljanju

 

Gume s simetričnim uzorcima pružaju vlasniku vozila najveću fleksibilnost za rotaciju guma bez utjecaja na svakodnevne performanse. Također su tihe, dugotrajne i energetski učinkovite. Međutim, manje su prilagodljive promjenjivim uvjetima na cesti. Dakle, iako simetrični uzorci pružaju stabilno prianjanje na suhoj cesti, neće biti jednako učinkoviti na mokrim uvjetima kao druge gume.

Uzorak profila guma usmjeren prema smjeru vožnje

Guma s uzorkom profila usmjerenim prema smjeru vožnje dizajnirana je da se kreće samo prema naprijed. Ima lateralne utorke koji se susreću u sredini profila gume, slično obliku vrha strijele. Njezin je cilj više od sportskog estetskog izgleda. U obliku slova V, utori su sposobni pružiti veću otpornost na akvaplaning pri visokim brzinama tako što vodu učinkovitije istjeruju kroz uzorak profila.

Još jedna prednost usmjerenog profila je dodatna trakcija koja pruža izvrsno upravljanje na snijegu ili blatu.

Ključne značajke:

 • Visoka zaštita od akvaplaninga
 • Izvrsno upravljanje na snijegu ili blatu
 • Vrlo dobro prianjanje na cesti pri visokim brzinama

 

Važno je zapamtiti o usmjerenim uzorcima profila je da postaje malo složenija rotacija guma. One se mogu rotirati samo vertikalno – na primjer, s prednje strane automobila na stražnju – inače, uzorak će biti orijentiran u pogrešnom smjeru kada se postavi na kotač na drugoj strani vozila. To bi učinilo prednosti profila gume beskorisnim.

Možete pratiti ispravnu orijentaciju koristeći strelicu koja je otisnuta na bočnom zidu gume. Ona je u istom smjeru kao i uzorak, pokazujući smjer kretanja.

Asimetrični uzorak profila guma

Guma s asimetričnim uzorkom profila ima dva odvojena dizajna profila, jedan na unutarnjoj polovici i drugi na vanjskoj polovici gume. Izgleda neobično, ali obje polovice imaju svoju svrhu. Unutarnji profil gume odgovoran je za istiskivanje vode i zaštitu od akvaplaninga. Vanjski profil gume ima krute blokove profila za veću lateralnu čvrstoću, što pruža visoko prianjanje pri vožnji u zavojima i po suhim površinama, te tiši unutarnji šum.

Ova kombinacija značajki čini asimetrične gume posebno popularnim za uporabu na ultra visokoučinkovitim automobilima.

Ključne značajke:

 • Izvrsno upravljanje
 • Visoka stabilnost u zavojima
 • Dobro prianjanje u mokrim uvjetima

Međutim, kao i kod usmjerenog uzorka profila, treba paziti pri rotaciji guma. Ovdje su opcije vertikalne rotacije između prednjih i stražnjih kotača. Pokazatelji na bočnom zidu će vam pokazati ispravno postavljanje.

Ne miješajte uzorke profila guma

Pri kupnji novih guma, izbjegavajte miješanje različitih tipova, veličina ili marki guma na jednom vozilu. Za najbolje rezultate, nabavite istu marku i model gume kao i one koje već imate na kotačima, kako biste održali optimalne karakteristike performansi.

Još nešto što treba imati na umu prilikom zamjene guma; zamjena para guma je sigurnija od zamjene samo jedne gume. Najnovije gume trebaju biti postavljene na stražnju osovinu, a djelomično istrošene gume na prednju osovinu.

Ako to nije moguće, tada vozače savjetujemo da osiguraju da zamjenska guma ima isti uzorak profila kao i druga guma na istoj osovini. Miješanje uzoraka može narušiti upravljačke karakteristike vašeg automobila; čak može biti opasno.

Facebook
Twitter
Email
Print