Vaš vodič za zamjenu guma

Postoji nekoliko glavnih razloga zbog kojih vozači mogu morati zamijeniti kompletne kotače na svom vozilu:

  1. Vrijeme je za sezonsku zamjenu, tj. zamjenu ljetnih guma zimskim gumama, ili obrnuto.
  2. Oštećeni su ili pokazuju trošenje profila. Provjerite indikator trošenja profila kako biste saznali je li to slučaj.
  3. Imaju 10 ili više godina. Informacije dostavljene na bočnoj strani otkrivaju starost gume. Nakon ovog vremenskog razdoblja, dobro je zamijeniti ih – bez obzira na njihovo stanje. Proizvođači vozila mogu preporučiti različit vijek trajanja temeljen na specifičnoj primjeni vozila – pridržavajte se toga.
  4. Imate probijanje tijekom vožnje.

 

Ako trebate zamijeniti gume zbog razloga #2 ili #3, obavezno provjerite rezervnu gumu automobila na oštećenja ili starenje u isto vrijeme. Zamijenite je novom ako je potrebno.

Bez obzira na razlog za zamjenu gume, postupak je prilično jednostavan. Uz nekoliko osnovnih alata i naš korak-po-korak vodič, vlasnici vozila mogu pravilno obaviti ovaj bitan zadatak sami.

Započnimo zamjenu!

1. Prvo se brinite za sigurnost: napravite ove stvari prije nego što počnete zamjenu.

  • Parkirajte automobil na ravnoj površini – nikada ne mijenjajte gume na nagnutom terenu.

  • Uključite ručnu kočnicu i stavite vozilo u park (ako je automatski) ili u brzinu (ako je ručni prijenos).

  • Provjerite je li netko u vozilu.

  • Koristite klinove ili teške predmete (komade drva, cigle, velike stijene) s obje strane kotača dijagonalno nasuprot onog koji se mijenja.

  • Ako ste u vožnji i dobijete probijanje, zaustavite se na sigurnom mjestu daleko od ceste i uključite svjetla za opasnost na automobilu.

2. Uklonite pokrov bubnja ili kotač ako ga ima.

3. Labavo – ali ih nemojte uklanjati – vijcima za matice koristeći ključ za kotače.

Želite ih samo malo olabaviti kako biste njihovo uklanjanje olakšali nakon što podignete automobil s tla. Matice previše stegnute? Možete pažljivo primijeniti pritisak na ključ – osiguravajući da je u horizontalnom položaju – nogom.

4. Podignite automobil.

Stavite dizalicu ispod automobila. Ako niste sigurni gdje, upute iz priručnika vašeg automobila reći će vam pravi položaj za postavljanje dizalice. Polako i glatko podignite automobil dok kotač koji se mijenja nije oko šest inča iznad tla.

5. Uklonite svoje matice za matice.

Sada kada su labavo stegnute (korak #3), možete ih potpuno ukloniti rukom. Pazite da ih stavite na sigurno mjesto!

6. Uklonite svoj kotač.

Povucite ga prema sebi s obje ruke. Pomičite ga na stranu i izvan puta.

Važno: Ako mijenjate cijeli set guma i planirate ih pohraniti, označite svaku komadom kredom dok je uklanjate. Razmislite: LI (lijevo naprijed), DI (desno naprijed) i tako dalje. Zašto? Na taj način možete pratiti gdje je svaki bio montiran i uzeti to u obzir ako razmatrate rotaciju guma kada ih ponovno postavite u budućnosti.

7. Zategnite matice za matice.

To učinite prvo samo rukom. Matica uvijek treba biti zategnuta jedna za drugom u dijagonalno suprotnom nizu, tj. prvo zategnite jednu, a zatim zategnite onu dijagonalno nasuprot njoj – ne izravno pored nje.

8. Spustite vozilo i dodatno zategnite matice za matice ključem za kotače.

Ponovno, kao kad ste labavo stegnuli matice, možete pažljivo primijeniti dodatni pritisak na vodoravno postavljeni ključ za kotače s nogom dok ih zatežete. Normalno bi se trebao koristiti moment ključ s odgovarajućom silom, inače biste mogli oštetiti vijke kroz produžetak.

9. Ponovno postavite pokrov bubnja ili kotača.

Upravo sam promijenio svoju probušenu gumu. Zar ne mogu samo ostaviti rezervnu gumu na svom automobilu?

Ne. Privremene rezervne gume obično su drukčije veličine guma. Lakše su, manje i nemaju iste sposobnosti brzine ili kilometraže kao trajna guma. To bi moglo utjecati na stabilnost vašeg vozila pri vožnji. Međutim, iznimka su ako je vaša rezervna guma puna veličina kao i ostale na vašem vozilu.

Što nas dovodi do...

10. Jeste li promijenili probušenu gumu?

Stavite probušenu gumu u prtljažnik i odnesite je profesionalcu za gume na popravak ili zamjenu s punom veličinom trajne gume.

Osjećate li se nesigurno? Nemate potrebnu opremu? Ne ustručavajte se potražiti pomoć profesionalca za gume. Oni će moći promijeniti tu probušenu gumu – ili zamijeniti Vaše sezonske gume – s potpunim povjerenjem. Savjet: dok su već prisutni, svakako ih zamolite da obave potpunu inspekciju svih Vaših guma – uključujući i Vašu rezervnu gumu.

Facebook
Twitter
Email
Print