Što uzrokuje neravnomjerno trošenje guma?

Neravnomjerno ili neujednačeno trošenje guma događa se kada gume na vašem vozilu izuzetno brzo troše, nepravilno u odnosu na njihov prirodni uzorak trošenja. Trošenje guma je neizbježno i događa se s vremenom, bez obzira na sve. No, poznavanje načina kako spriječiti neujednačeno trošenje guma može izbjeći prijevremenu zamjenu guma.

Simptomi neravnomjernog trošenja guma

 • Nepravilan izgled rubova gume
 • Izuzetno trošenje gume s jedne strane
 • Urezi u gaznom sloju gume
 • Brže trošenje sprijeda ili straga
 • Vibracije u upravljaču
 • Vuča ili naginjanje automobila na jednu stranu
 • Brže trošenje gume na vanjskim rubovima nego u sredini

Vrste neravnomjernog trošenja guma

Znamo da neravnomjerno trošenje guma može dovesti do prijevremene zamjene guma – ali koje su različite vrste prekomjernog trošenja guma i što ih uzrokuje?

Prenapuhane gume

Previše zraka u gumama može rezultirati njihovim prevelikim napuhavanjem i rezultira prekomjernim trošenjem guma. To se događa jer sredina gume ima prevelik kontakt s cestom u usporedbi s vanjskim dijelovima guma, što dovodi do trošenja središnjeg uzorka gaznog sloja gume.

Nedovoljno napuhane gume

Ako gume izuzetno brzo troše vanjske dijelove, vjerojatno je da imate nedovoljno napuhane gume. Nedovoljno napuhane gume uzrokuju pretjerano spuštanje rubova guma i doticaj s površinom ceste, uzrokujući prekomjerno trošenje – ostavljajući srednji dio neoštećenim, a vanjske dijelove istrošenim.

Gume s udubljenjima

Također poznato kao gume s izbočinama, trošenje guma s udubljenjima odnosi se na abnormalne udubine koje se pojavljuju oko površine gume. Obično je uzrokovano istrošenim ili savijenim dijelovima ovjesa, što se događa kada se guma previše miče – primjerice, kod istrošenih amortizera ili nosača – što može rezultirati uzorkom udubljenja na gumi.

Ogrebotine na gumama

Grebanje guma često se može primijetiti golim okom, ali lakše ga je osjetiti prolaskom prstima preko površine gume. To ukazuje na to da je jedna strana gume više istrošena od druge – uzrokovano kada su rebrasti rubovi gaznog sloja gume zaobljeni s jedne strane, a oštri s druge. Grebanje na gumama često je rezultat nepravilne geometrije kotača, što obično zahtijeva centriranje trapa tj. namještanje geometrije kotača.

Uzroci prekomjernog trošenja guma

Dakle, što uzrokuje neujednačeno trošenje guma? Osim navedenih uzroka, neki su uzroci važni za znati kako biste izbjegli prekomjerno trošenje guma:

Geometrija kotača (centriranje trapa)

Ako geometrija kotača nije ispravno napravljena, rezultat može biti prekomjerno ili neujednačeno trošenje guma. To znači da se kutovi vaših guma nisu pravilno postavljeni s cestom – što dovodi do neujednačenog trošenja.

Kako znati da kotači nisu ispravno postavljeni? Znakovi loše geometrije kotača mogu uključivati vuču ili naginjanje na jednu stranu, vibracije u upravljaču ili vidljivo trošenje guma.

Nedostatak pravilnog napuhavanja

Ako su vaše gume prenapuhane ili podnapuhane, to može nenamjerno utjecati na trošenje guma. To je također jedan od vodećih uzroka trošenja guma. Kao što je već spomenuto, ako primijetite da su vaše gume podnapuhane ili prenapuhane, provjeravanje tlaka u gumama može smanjiti nepotrebno trošenje guma.

 

 

Kako se osigurati protiv neravnomjernog trošenja guma

 • Redovito provjeravajte tlak u gumama – to bi trebalo raditi barem jednom mjesečno.
 • Proučite uzorak trošenja vaših guma – oni mogu pokazati rane znakove trošenja guma.
 • Redovito rotirajte i balansirajte svoje gume – to pomaže da gume budu tiše i traju duže.

 

Način vožnje
Biti svjestan svog stila vožnje također može pomoći u izbjegavanju prekomjernog trošenja guma. Primjeri stilova vožnje koji mogu utjecati na trošenje guma uključuju:

 • Vožnju preko rupa
 • Udarce o rubnike
 • Oštre zavoje i nepažljivu vožnju

 

Kako bismo spriječili neujednačeno trošenje guma, važno je redovito održavati svoje gume i pratiti znakove trošenja. U Apex Autu, vašem pouzdanom autoservisu i vulkanizerskom servisu u Rijeci, nudimo sve usluge potrebne za očuvanje i produženje životnog vijeka vaših guma.

Posvećeni smo pružanju vrhunskih usluga, uključujući montažu guma, balansiranje, rotaciju guma te provjeru i krpanje guma.

Ako ste u potrazi za vulkanizerom u Rijeci, tj. gumiservisom u Rijeci, Apex Auto je pravo mjesto za vas. Posjetite nas i osigurajte da vaše gume budu u najboljem stanju kako biste sigurno i udobno putovali. Vaša sigurnost na cesti naš je prioritet.

Apex Auto – Autoservis i vulkanizer u Rijeci

Facebook
Twitter
Email
Print