Što trebate znati o EU oznaci guma za vozila

Sve gume prodane u Europskoj uniji podložne su obveznoj oznaci guma. Novi sustav oznake guma EU – koji je stupio na snagu 1. svibnja 2021. – pruža sveobuhvatnije informacije o odabranim gumama i također obuhvaća gume za teška teretna vozila. Pruža objektivne, pouzdane i usporedive informacije temeljene na tri važna obilježja performansi guma: otpor kotrljanju – a time i učinkovitost goriva -, prianjanje na mokrom i vanjska buka pri kotrljanju. Dodatni piktogrami ukazuju na prikladnost gume za teške zimske uvjete (3PMSF simbol) i/ili njezino prianjanje na ledu, iako se potonje odnosi samo na gume za putnička vozila.

Novi sustav oznaka obuhvaća gume za putnička vozila, autobuse i kamione. Za daljnje detalje o novom propisu EU o označavanju guma posjetite službenu web stranicu Europske komisije.

Razumijevanje EU oznake i njezinih piktograma pomaže vozačima ili upraviteljima voznog parka da donose informirane odluke o povećanju sigurnosti na cesti povezane s gumama, smanjenju emisija CO2 i većoj učinkovitosti goriva.

Važno je napomenuti da ušteda goriva i sigurnost na cesti uvelike ovise o stanju ceste i vremenskim uvjetima, vrsti vozila i, posebno, stilu vožnje.

Kako čitati EU oznaku guma

Oznaka guma sadrži lako razumljive piktograme koji pružaju informacije o sljedećim tri bitna aspekta performansi gume.

1. Prianjanje na mokrom

Sigurno prianjanje u mokrim uvjetima ključno je za sigurnu vožnju. Ocjena prianjanja na mokro ukazuje na to koliko će dobro guma raditi u mokrim uvjetima, s ocjenama performansi od razreda A do E. Visoka ocjena znači kratke kočione udaljenosti na mokrim cestama.

2. Učinkovitost goriva

Ovisno o otporu kotrljanju gume, njezina će učinkovitost goriva varirati od razreda A (označava najbolju ekonomičnost goriva) sve do razreda E. Potrošnja goriva igra važnu ulogu s ekonomske i ekološke točke gledišta. To je zato što niska potrošnja goriva ima pozitivan učinak na ugljični otisak vozila, a posebno teških teretnih vozila.

3. Razina buke

To je vanjska razina buke koju proizvodi guma, izražena u decibelima. Oznaka pokazuje razinu buke ocijenjenu u razredima od A do C.

Dodatni piktogrami za snijeg i ledena stanja

Osim standardne oznake, postoje i piktogrami – ako je primjenjivo – koji se odnose na performanse u teškim zimskim uvjetima (3PMSF) i/ili prianjanje na ledu (samo za gume za putnička vozila/C1).

Piktogram prianjanja na snijeg (3PMSF) bit će prikazan za zimske i svevremenske gume testirane pod definiranim zimskim uvjetima i koje pružaju potrebnu izvedbu u teškim uvjetima snijega.

Kako je otpor kotrljanju povezan s učinkovitošću goriva?

Piktogram prianjanja na ledu bit će prikazan za zimske gume s izvanrednom izvedbom na ledu potvrđenom definiranim testom prianjanja na ledu. Ove su gume posebno dizajnirane za površine cesta prekrivene ledom i zbijenim snijegom, i trebale bi se koristiti samo u vrlo teškim klimatskim uvjetima (npr. hladnim temperaturama na sjeveru). Uporaba guma za prianjanje na ledu u manje teškim klimatskim uvjetima (npr. mokrim uvjetima ili toplijim zimskim temperaturama) mogla bi rezultirati suboptimalnom izvedbom, posebno za prianjanje na mokrom, upravljanje i trošenje.

Dok se vaše gume vrte, također se savijaju prema i od površine ceste, što dovodi do gubitka energije. Količina izgubljene energije korelira s otporom kotrljanju gume.

Gume s niskim otporom kotrljanja najučinkovitije su po pitanju energije. To znači da je potrebno manje snage – a time i manje goriva – za kretanje vozila.

Budući da gume mogu činiti između 20% i 30% potrošnje goriva vozila, odabir novih guma koje su energetski učinkovite rezultirat će direktnim uštedama troškova goriva

Savjeti za učinkovitu vožnju

Za poboljšanu učinkovitost goriva i veću sigurnost na cesti razmotrite sljedeće faktore:

  • Vožnja svjesna okoliša može značajno smanjiti potrošnju goriva;
  • Redovito provjeravajte tlak u gumama; nizak tlak povećava potrošnju goriva i utječe na kočne performanse;
  • Uvijek održavajte sigurno rastojanje od vozila ispred sebe;
  • Provjeravajte znakove nepravilnog trošenja na gumama, posebno duž rubova prednjih guma. Nepravilno trošenje može ukazivati na problem s praćenjem ili ovjesom koji može povećati potrošnju goriva i uzrokovati brže trošenje guma;
  • Izbjegavajte naglo ubrzanje i usporavanje; to povećava potrošnju goriva i trošenje guma;
  • Slijedite preporuke proizvođača vozila o održavanju;
  • Dodatna težina povećava potrošnju goriva; redovito uklanjajte nepotrebne predmete iz svog automobila.
Facebook
Twitter
Email
Print