Što su široke gume?

Veličina i širina guma određuju kako će automobil reagirati u različitim uvjetima i obično pružaju optimalnu ukupnu izvedbu. Široke gume, za usporedbu, su gume koje premašuju standardne gume.

Razlozi za prelazak s uskih guma na široke gume – ako specifikacije automobila to dopuštaju – mogu varirati od poboljšanja performansi do estetskog izgleda. Jer je kontakt površina veća, na primjer, široke gume mogu se bolje držati i ubrzavati na suhim površinama od uskih. Također su odlične za specifične primjene poput vožnje zimi.

Ove modifikacije su legalne za cestovnu vožnju sve dok vozač ima svijest o promjenama u upravljivosti svog automobila, na primjer, kada je riječ o skretanju i kočenju, i dok ne prelaze preporučene sigurnosne smjernice niti vozila niti proizvođača guma. Dokumentacija koja dolazi s vašim vozilom dodatno će specificirati najšire gume koje možete montirati na felgu bez narušavanja sigurnosti ili performansi.

Za usporedbu, veličinu guma vašeg automobila možete identificirati na bočnoj strani gume, ispod poklopca spremnika goriva ili na stijenci vozačevih vrata. U nizu oznaka poput 225/50 R 17 98 H, na primjer, prve tri brojke “225” predstavljaju širinu presjeka, u milimetrima, gume od jedne bočnice do druge.

Prednosti širih guma zimi

Kada je riječ o zimskoj sezoni, postoje definitivne prednosti opremanja kotača širokim gumama umjesto standardnih uskih guma.

Šira guma znači bolju izvedbu na suhim ili mokrim cestama i stisnutom snijegu. Pružaju izvrsne performanse u svim zimskim uvjetima jer:

  • Više utora se povezuje s tlom, čak i na snijegu;
  • Kraća kočiona udaljenost zbog većih blokova gazišta;
  • Dosljedna i uravnotežena upravljivost i bolja preciznost upravljanja;
  • Sportski komfor vožnje.

 

U našem segmentu visokih performansi guma, Apex Auto može ponuditi odlična rješenja za široke gume za visokoperformantna vozila, srednje i luksuzne automobile te SUV-ove.

Mogući negativni učinci širih guma

Ako se ignoriraju smjernice proizvođača vozila ili guma, postoji potencijalna opasnost u opremanju kotača širokim gumama.

Prvo, gume mogu biti osjetljivije na aquaplaning ili hidroplaning. Također, automobil će imati manje kontrole na klizavim, labavim površinama poput šljunka.

Drugo, šira guma možda se neće pravilno uklopiti unutar kotača. Može stršati prema van. Jedna posljedica toga je ograničenje slobode pokreta i vašeg radijusa skretanja.

Naposljetku, buka s ceste će se povećati, dodatno utječući na udobnost vožnje.

Facebook
Twitter
Email
Print