Što je odobrenje guma?

Evo jedno pitanje koje se prilično često postavlja prilikom kupovine novih guma: smijete li montirati bilo koje gume na svoj automobil ako imaju isti promjer kao felge? Odgovor je ne; postupak je malo složeniji od toga. Prvo, morate saznati imaju li gume odobrenje.

To je zato što svaka guma nije dopuštena za uporabu s svakim automobilom. Kako biste očuvali sigurnost i performanse vozila – i kako biste svoj novčanik poštedjeli od nepotrebnih troškova u budućnosti – odobrenje guma je nužan korak u procesu kupovine.

Odobrenje guma je dokument koji jasno objašnjava jesu li nove gume dopuštene za uporabu s Vašim automobilom. Ponekad se naziva i potvrdom o ispravnosti.

Kako dobiti odobrenje guma

Gdje možete pronaći postojeće detalje o odobrenju guma? Te informacije već se nalaze u dokumentaciji vaše registracije vozila. Ovdje navedene šifre će opisati ispravne veličine guma i felgi za uporabu na Vašem automobilu.

Ako dimenzije mogućih novih guma, poput veličine i felgi, nisu prisutne u dokumentaciji vašeg vozila, ne možete ih montirati dok se ne izda potvrda o ispravnosti. Ova potvrda može doći od proizvođača vozila, proizvođača guma ili od odobrenog ispitnog centra.

Kako biste proces učinili što bržim, dobra je ideja kontaktirati svog lokalnog prodavača guma s sljedećim informacijama iz dokumentacije vašeg vozila:

  • Proizvođač i model vozila
  • Klasa vozila
  • Početna registracija
  • Snaga u kW
  • Najveća brzina
  • Opterećenje prednje i stražnje osovine

 

Još jednom, pobrinite se da su vaše nove gume kompatibilne s vašim vozilom i odobrene za uporabu unutar navedenih parametara. Radi vaše sigurnosti i zadovoljstva, važno je montirati na svoj automobil odobrene gume.

Facebook
Twitter
Email
Print