Ravno mjesto od dugotrajnog parkiranja i skladištenja

Nije neuobičajeno da neki od nas ostave svoje automobile parkirane na duže razdoblje koje traje danima, tjednima – ponekad čak i mjesecima. Ako ste jedan od tih ljudi, možda ćete primijetiti blago uznemirujuću vožnju ili vibraciju prvi put kad vozite automobil, ali obično će nestati nakon nekoliko milja vožnje.

Ovaj fenomen poznat je kao ravno mjesto. To je stanje koje nastaje kada je guma stajala pod teretom vozila tijekom produljenog razdoblja. Guma ima ravno mjesto na području gdje je bila u kontaktu s tlom. Uznemireni? Ne budite. Zaronimo dublje u uzroke ravnog mjesta u malo više detalja, plus savjete kako ga spriječiti.

Od valjanih guma do ravnih mjesta

Dok vozite automobil, svaka guma se brzo okreće na kotaču iz “opuštenog stanja” u “opterećeno stanje” približno 480 puta po kilometru. Ovaj stalni pokret generira toplinu, što gumu čini fleksibilnijom – to je standardno ponašanje za vaše gume.

Međutim, kad zaustavite i parkirate automobil, kontakt točke gume mogu se lagano spljoštiti tamo gdje su u kontaktu s tlom dok se gume hlade. To je posebno vjerojatno ako gume dožive dramatičnu promjenu okolnih temperatura, automobil je parkiran preko noći na hladnoći ili je vozilo u skladištu dugi vremenski period. Još jedan faktor je tlak u gumama i to je li gume premalo napumpane ili preopterećene.

Postoje dvije vrste ravnog mjesta: privremeno i polutrajno. Težina ravnog mjesta gume ovisit će o faktorima poput veličine, opterećenja, unutarnje strukture, okolne temperature i vremena koje je guma bila nepomična.

Privremeno ili polutrajno ravno mjesto

U većini slučajeva, ravno mjesto je privremeno. Ako je vozilo bilo nepomično nekoliko dana ili tjedana, vozači mogu osjetiti blage vibracije tijekom prvih nekoliko milja vožnje. Na primjer, ako ste bili na odmoru i parkirali automobil na aerodromu. Ravna mjesta će nestati kad gume dostignu svoju radnu temperaturu i povrate svoj normalni oblik.

Polutrajno ravno mjesto dogodit će se ako su gume stajale pod teretom vozila mjesec ili duže. Tipična situacija u kojoj se to može dogoditi je ako vozilo spremate za zimske mjesece ili ako se vozilo prevozi preko mora. Dugo stajanje, posebno u kombinaciji s visokim temperaturama i niskim tlakom u gumama, može rezultirati ozbiljnijim ravnim mjestom koje normalna vožnja neće popraviti.

Ako sumnjate da Vaše gume imaju polutrajno ravno mjesto, prvo biste trebali kontaktirati svog lokalnog stručnjaka za gume ili garažu. Oni će Vas voditi kroz opcije kako ga popraviti.

Savjeti za sprječavanje privremenog ravnog mjesta

Održavanje ispravnog tlaka u gumama učinkovita je strategija za smanjenje šanse za ravno mjesto.

Gume koje su premalo napumpane su osjetljivije na ravna mjesta općenito je savjetovano da ne vozite svoje gume.

Pripremate li se za dug put pri visokim brzinama s teškim teretom? Trebali biste povećati tlak u gumama prema preporukama proizvođača vozila.

Znate li da lagano povećanje tlaka u gumama za +0.2 bara rezultira nižom temperaturom guma u vožnji? Time se smanjuje vjerojatnost ravno mjesta.

Isto tako, ako namjeravate parkirati automobil na dugo vrijeme bez vožnje, tada lagano povećanje tlaka u gumama za +0.2 bara prije parkiranja pomoći će smanjiti šanse za ravno mjesto.

U oba slučaja, međutim, važno je zapamtiti da nikada ne biste smjeli premašiti maksimalni preporučeni hladni tlak u gumama.

Facebook
Twitter
Email
Print