DPF filter – obnova krutih čestica

DPF filter (eng. Diesel Particulate Filter) važan je dio ispušnog sustava današnjih dizelskih motora. Smanjenje emisije krutih čestica strogo je regulirano visokim standardima u zaštiti okoliša u EU.

Prvi DPF filteri javljaju se već 80-ih godina u vozilima s dizelskim motorom. Štetne čestice čađe koje  nastaju izgaranjem u dizelskim motorima mogu se u velikoj mjeri zadržati DPF filterom, koji omogućuje uklanjanje tipičnog crnog dima iz ispušnih cijevi. Mnoge su se stvari promijenile napretkom tehnike nakon 2000. godine. EU je 2006. godine uvela Euro 4 normu emisija štetnih plinova kojom je drastično ograničena mogućnost emisija krutih čestica kod dizelskih motora – s 0,05 g/km (Euro 3) na 0,009 g/km, čime je DPF filter postao nužan za dizelske motore gospodarskih vozila.

Zahtjevi emisijskih standarda postaju sve stroži, a Euro 6 zona uvodi se u sve više gradova. Filteri za dizelske čestice postaju time najučinkovitije rješenje za smanjenje štetnih emisija ispušnih plinova dizelskih motora. Stoga igraju odlučujuću ulogu u rješavanju problema povećanja zagađenja zraka.
 

Visoka cijena DPF-a rezultat je njegove složene konstrukcije. Također zbog činjenice što je unutrašnjost kanalića pokrivena katalizatorskim slojem platine ili nekim drugim plemenitim metalom. Upravo zbog njihove visoke cijene, sve se više koristi opcija obnavljanja filtera. 

Jeste li znali?

Tvrtka EMINOX, specijalizirana za preradu originalnih dijelova i prodaju tehničkih proizvoda za gospodarska vozila, obnavlja i prodaje pročišćene filtere za čestice dizelskih goriva u kvaliteti originalne opreme. Svi filteri ne samo da su u skladu s trenutno važećim Euro 6 standardima o emisiji, već također štite okoliš i budžet kupaca. EMINOX posjeduje sve certifikate za svoje proizvode te neprestano radi na proširenju asortimana filtera dizelskih čestica za vozila s homologacijom pod Euro 6 odredbom. 

EMINOX je certificiran u skladu s IATF 16949:2016. Prvi je europski proizvođač koji je za svoj asortiman Euro 6 dobio certifikat UNECE Uredbe 49. Filteri su pročišćeni u proizvodnom pogonu EMINOX OE i podliježu vrlo visokim standardima kvalitete. Svaki filter dizelskih čestica testira se, pročišćava i podvrgava ispitivanju protoka. To sprječava unutarnja oštećenja i osigurava protok od najmanje 95%. Svi zamjenski (obnovljeni) DPF filteri moraju zadovoljiti homologaciju.

U našim servisnim radionicama moguće je obaviti pregled DPF-a. Odmah možete napraviti zamjenu korištenog filtera s obnovljenim i pročišćenim filterom (uz kauciju), bez nepotrebnog čekanja. A naši iskusni tehničari pružaju vam i dodatne savjete o svim tehničkim temama, npr. pitanja o instalaciji uređaja, dijagnozi kvara i slično.
Facebook
Twitter
Email
Print