Kako prepoznati da Vašem autu treba zamjena ulja?

Zamjena ulja u automobilu obično je brz i bezbolan postupak kada se izvodi u modernom servisnom centru. Motorno ulje u vašem vozilu od vitalnog je značaja za njegovu dobrobit. Čisto ulje poboljšava performanse Vašeg automobila i produljuje životni vijek motora. Zašto onda mnogi odgađaju zamjenu ulja dok ne dođe do vidljivog problema?

Mnogi se vozači oslanjaju isključivo na kilometražu kao mjerilo kada je potrebno zamijeniti ulje u vozilu, no u obzir dolaze i drugi čimbenici poput kvalitete ulja, starosti automobila i načina na koji se automobil vozi. Svježe, čisto ulje optimizira performanse Vašeg vozila podmazujući dijelove i održavajući motor čistim i ”zdravim”. Međutim, s vremenom se tekućina raspada i ima poteškoća u izvršavanju svojih dužnosti. Kad ovo započne Vaš će automobil vjerojatno pokazivati barem jedan od znakova upozorenja koje navodimo niže. 

ZNAKOVI UPOZORENJA

1. Upaljena žaruljica za promjenu ulja
Ovo je najočitije upozorenje da postoji problem s uljem. Svjetlo za promjenu ulja u Vašem vozilu svijetlit će kad nema dovoljno ulja u sustavu, zato uz pomoć mjerne šipke provjerite što se događa. U težim slučajevima zasvijetlit će lampica provjere motora. Ovako Vas automobil upozorava da su se stvari toliko pogoršale da je motor u opasnosti od oštećenja zbog problematičnih dijelova ili nedostatka ulja.

2. Buka i ”kucanje” motora
Ulje pruža zaštitni sloj između dijelova motora izbjegavajući četkanje metala i metala i održavajući motor tihim. Ako ulje ne radi svoj posao kako treba buka motora će se povećati. U težim slučajevima možete čak čuti zvukove kucanja ili tutnjave koji znače da se motor malo po malo razdvaja zbog nedostatka podmazivanja.

3. Tamno, prljavo ulje
Čisto ulje jantarne je boje i blago prozirno. Kako se koristi puni se česticama prikupljenim iz motora i postaje tamniji. Neće biti očito kad se to počne događati pa morate biti na oprezu i najmanje jednom mjesečno provjeravati motorno ulje. Da biste to učinili izvadite mjernu šipku i obrišite je prije nego što je vratite u spremnik za ulje. Nakon toga je izvadite drugi put. Ako kroz ulje ne možete vidjeti mjernu šipku, vrijeme je za zamjenu ulja. Situacija je nešto drugačija kod dizel motora, ali nečisto ulje može biti veliki problem.

4. Miris ulja u unutrašnjosti automobila
Ako osjetite miris ulja u automobilu to često može značiti da ulje curi. Ako također osjetite plin ili ispušne plinove, vozilo se možda pregrijava. U svakom slučaju odmah ćete poželjeti zakazati pregled vozila i servis.

5. Ispušni dim
Nekoliko prozirnih para uvijek će izlaziti iz ispušne cijevi automobila, ali ako se to promijeni u dim vrijeme je za provjeru motora. Možda imate neispravne dijelove motora ili dolazi do propuštanja ulja. 

6. Pretjerana kilometraža
Ukoliko ste u posljednjih mjesec dana napravili puno kilometara razmislite trebate li promjenu ulja prije nego što je to uobičajeno. Svaki je automobil drugačiji, a u uputama za vlasnike možete potražiti posebne smjernice definirane za Vaše vozilo. Kada su u pitanju starija vozila, razmislite o ulju za velike kilometraže.

Preporučujemo

Mijenjanje ulja relativno je jednostavno i ne zahtjeva veliki financijski trošak, a jedna je od najvažnijih stvari koje će Vaš automobil spriječiti da prerano stari. Ispravna razina i kvaliteta ulja koja je navedena u specifikaciji spriječit će pretjerano trošenje i motor što će u konačnici rezultirati manjim brojem popravaka.

Facebook
Twitter
Email
Print