Kada i kako zamijeniti brisače

Loši brisači po lošem vremenu, naročito noću, recept su za nesreću! Zamijenite metlice brisača barem jednom godišnje ili po potrebi. A kad je potrebno?

Neka istraživanja kažu da vozači 90% svojih odluka donose isključivo na temelju informacija koje primaju putem vida. Jasno je, dakle, da je dobra vidljivost obavezna za sigurnu vožnju. Kad krenu kiše, brisači se nameću kao najvažniji preduvjet dobre vidljivosti. Naći se usred pljuska s neispravnim brisačima može završiti fatalno i zato je važno na vrijeme provjeriti jesu li ispravni i u dobrom stanju.

Brisači su potrošni materijal i uobičajeni vijek trajanja im je između šest mjeseci i godine dana, ovisno o tome kako se održavaju te koliko koriste. Istraživanja kažu da je metlice potrebno promijeniti nakon najviše 24 mjeseca bez obzira na intenzitet korištenja brisača. Sunčeva svjetlost i atmosfera toliko mijenjaju materijal da on postaje tvrđi i gubi svojstva. Iako brisače češće vežemo uz kišu, koriste se podjednako tijekom cijele godine. Ljeti, zajedno sa sustavom za pranje stakla, omogućuju uklanjanje nečistoća na vjetrobranu. Gumica brisača je tanka i osjetljiva te mora biti elastična kako bi obavljala posao. I visoke i niske temperature utječu na materijal koji u ekstremnim uvjetima brzo gubi fleksibilnost i sposobnost prianjanja.

Savjeti za duže trajanje brisača

Nikad ne uključujte brisače dok je staklo suho zbog prevelikog trenja koje tako nastaje te uvijek koristite i dovoljnu količinu tekućine za čišćenje. Ljeti pripazite kako se brisači ne bi zapekli na staklu ako vaše vozilo dugo stoji na suncu, a zimi da se ne smrznu jer ćete ih oštetiti pri pokušaju podizanja. 

U oba slučaja je bolje brisače držati odvojeno od stakla. Uz to, ne brišite smrznuto staklo već koristite tekućinu za odmrzavanje i strugalicu. Grublja prljavština na vjetrobranskom staklu također može oštetiti osjetljive gumice pa je bolje prije uključivanja brisača prvo ukloniti veće nečistoće.

Strugalica za led čuva metlice brisača, a možete ju dobiti i kao poklon pri učlanjenju novog člana u HAK

Kad je vrijeme za zamjenu brisača?

Pruge na staklu, zamagljenost, preskakivanje i glasna škripa pokazatelji su da je vrijeme za nove metlice brisača. Ipak, prije nego krenete u kupovinu, provjerite je li možda dovoljno očistiti staklo i metlice. Prijeđite prstom po rubu brisača pa ako osjetite neravnine i hrapavost pokušajte  očistiti prljavštinu tekućinom za stakla i mekom krpicom. 

Ako nakon čišćenja i dalje ostaju tragovi vode, preskaču ili su preglasni, vrijeme je za nove.  Dotrajali brisači opasni su jer jako smanjuju vidljivost kod lošeg vremena, naročito noću, a uz to, štednja na brisačima može izazvati puno veći trošak – tvrda gumica brisača može izazvati oštećenja vjetrobrana koja se ne mogu popraviti. Zamjena stakla puno je skuplja od zamjene brisača, zato reagirajte na vrijeme!

Oprezno pri zamjeni!

Zamjenu metlica možete napraviti i sami. Prije kupovine proučite na koji se način prikapča metlica. Ako niste sigurni kakav je prihvat na ruci brisača, najsigurnije  ga je skinuti i kao uzorak ponijeti u prodavaonicu. Pri uklanjanju starih metlica pokušajte zapamtiti na koji su način prikopčane kako biste lakše stavili nove. Budite naročito oprezni dok je ruka brisača gola – opruga zadužena za prianjanje uz vjetrobran može izazvati udarac po staklu i oštećenje.

Prije učvršćivanja novih metlica detaljno očistite vjetrobran kako biste izbjegli oštećenje gumice. Proučite upute proizvođača i provjerite jesu li metlice jednake veličine. Većina današnjih vozila nema metlice istih dimenzija, u većini slučajeva vozačeva je veća od suvozačeve pa pripazite da ih postavite na pravu stranu. 

Možda je najteži dio dobro namjestiti plastiku između metlice i brisača. Sve mora sjesti na svoje mjesto ili je moguće da metlica pri radu izleti, a nosač trajno ošteti vjetrobran. Dobro postavljena metlica savršeno prianja uz staklo i pri radu na mokroj površini ne proizvodi neugodne zvukove.

Facebook
Twitter
Email
Print