Čemu služi zupčasti remen

Zupčasti remen u vozilima obično se koristi za prijenos snage između različitih komponenti motora. Poput radilice (koljenasto vratilo) i bregaste osovine. Ovisno o konfiguraciji motora, zupčasti remen može pokretati i druge komponente poput vodene pumpe ili visokotlačne pumpe goriva.
 
On omogućava sinkronizirani rad motora tako da ventilacija i sagorijevanje goriva odvijaju u pravilnom ritmu. Osim toga, zupčasti remen je često jednostavniji i jeftiniji za održavanje od lanca. Iako zahtijeva redovito zamjenu prema preporukama proizvođača, kako bi se izbjegla mogućnost pucanja i oštećenja motora.

Koji su simptomi da bi trebali zamjeniti zupčasti remen?

Nažalost, zupčasti remeni obično ne daju puno obavijesti prije nego što zakažu.  Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da je potrebna zamjena zupčastog remena u vozilu:

Bučno pucketanje ili škripanje:

Ako čujete neobične zvukove poput pucketanja ili škripanja iz područja motora, to bi mogao biti znak istrošenog ili labavog zupčastog remena.

Vizualna inspekcija:

Pogledajte zupčasti remen ako je vidljiv. Ako primijetite pukotine, ogrebotine, izbočine ili istrošenost na površini remena, to može ukazivati na potrebu za zamjenom.

Nestabilan rad motora:

Ako primijetite da je rad motora neujednačen ili da dolazi do oscilacija u brzini motora, to bi moglo biti posljedica istrošenog zupčastog remena koje ne može pravilno sinkronizirati rad motora.

Vibracije u volanu:

Ako osjetite neobične vibracije u volanu dok vozite, to može biti znak da zupčasti remen nije pravilno postavljen ili da je istrošen.

Preporuke proizvođača:

Najbolje je slijediti preporuke proizvođača vozila o zamjeni zupčastog remena. Većina proizvođača preporučuje zamjenu zupčastog remena na određenom broju prijeđenih kilometara ili nakon određenog vremenskog razdoblja, obično između 60.000 i 180.000 kilometara, ovisno o vozilu.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je odmah provjeriti stanje zupčastog remena i zamijeniti ga po potrebi. Tako ćete spriječiti potencijalne probleme i oštećenja motora.

Kako izgleda istrošeni zupčasti remen?

Istrošeni zupčasti remen može imati različite znakove koji ukazuju na njegovo stanje. Evo nekoliko karakterističnih znakova istrošenog zupčastog remena:

Pukotine:

Istrošeni zupčasti remen može imati vidljive pukotine duž svoje dužine. Ove pukotine mogu biti male ili velike, a neke od njih mogu biti duboke ili se protezati kroz cijelu širinu remena.

Ogrebotine:

Mogu se pojaviti ogrebotine na površini zupčastog remena. Ove ogrebotine mogu biti uzrokovane trenjem ili abrazijom, što se može dogoditi ako su zupčaste šipke ili drugi dijelovi motora oštećeni ili istrošeni.

Izbočine ili deformacije:

Istrošeni zupčasti remen može imati izbočine ili deformacije duž svoje dužine. Ove izbočine mogu biti rezultat oštećenja materijala remena ili nepravilnog rada u sustavu motora.

Istrošenost zubaca:

Zubi na zupčastom remenu mogu pokazivati znakove istrošenosti, kao što su zaobljeni ili izlizani rubovi. Ovo može ukazivati na to da se remen istrošio i gubi svoju funkcionalnost.

Labavljenje ili istezanje:

Istrošeni zupčasti remen može postati labaviji ili se istegnuti, što se može primijetiti provjerom napetosti remena. Labavljenje remena može dovesti do gubitka učinkovitosti u prijenosu snage.

Ovi znakovi mogu biti pokazatelji da je vrijeme za zamjenu zupčastog remena u vašem vozilu. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, preporučuje se da remen zamijenite što je prije moguće kako biste spriječili moguće kvarove motora i izbjegli potencijalne opasnosti na cesti.

Što se dogodi ako pukne zupčati remen?

Ako pukne zupčasti remen na vozilu, to može imati ozbiljne posljedice za motor i ostale dijelove vozila, ovisno o vrsti motora i konfiguraciji vozila. Evo nekoliko mogućih posljedica:

Oštećenje ventila: U vozilima s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, poput benzinskih ili dizelskih motora, zupčasti remen obično kontrolira pokretanje ventila. Ako remen pukne tijekom vožnje, ventili mogu ostati otvoreni, a klipovi mogu udariti u njih, što može rezultirati ozbiljnim oštećenjima ventila, klipova i klipnjača.

Oštećenje glave motora: Ako ventili udare u cilindre zbog pucanja zupčastog remena, to može uzrokovati oštećenja glave motora, što zahtijeva skupe popravke ili zamjenu glave motora.

Oštećenje klipova i cilindara: Ako se ventili sudare s klipovima, to može uzrokovati oštećenja klipova i cilindara, što također zahtijeva popravke ili zamjenu dijelova motora.

Gubitak snage ili potpuni prestanak rada motora: Pucanje zupčastog remena može dovesti do gubitka snage ili potpunog prestanka rada motora, što može rezultirati opasnim situacijama na cesti, pogotovo ako se dogodi tijekom vožnje.

Oštećenje drugih dijelova pogonskog sustava: Pucanje zupčastog remena može također uzrokovati oštećenje drugih dijelova pogonskog sustava kao što su remenice, ležajevi ili vodilice, što također može zahtijevati popravke ili zamjenu.

U svakom slučaju, ako sumnjate da je zupčasti remen oštećen ili ako primijetite bilo kakve nepravilnosti u radu motora, preporučuje se odmah zaustaviti vozilo i pozvati pomoć na cesti. Redovito održavanje i zamjena zupčastog remena prema preporukama proizvođača mogu pomoći u sprječavanju ovakvih situacija.

Kada je vrijeme za promjenu zupčastog remena?

Vrijeme za promjenu zupčastog remena varira ovisno o modelu vozila, proizvođaču i uvjetima vožnje, ali općenito se preporučuje zamjena zupčastog remena prema preporukama proizvođača vozila ili održavanju. Evo nekoliko smjernica:

Preporuke proizvođača: Proizvođači vozila obično daju preporuke o tome kada je potrebno zamijeniti zupčasti remen u uputama za održavanje ili servisnom rasporedu vozila. Ove preporuke obično uzimaju u obzir kilometražu vozila i/ili godine upotrebe.

Kilometraža: Mnogi proizvođači preporučuju zamjenu zupčastog remena svakih 80.000 do 160.000 kilometara vožnje, ali ovo može varirati ovisno o modelu vozila. Neki noviji automobili imaju remene koji su dizajnirani za dulje trajanje, ali uvijek je važno slijediti preporuke proizvođača.

Starost vozila: Čak i ako vozilo nije prešlo preporučenu kilometražu za zamjenu zupčastog remena, može biti potrebno razmotriti zamjenu remena ako je vozilo starije od 5-7 godina. Guma zupčastog remena može postati suha, oštećena ili izgubiti elastičnost tijekom vremena, što može povećati rizik od pucanja.

Uvjeti vožnje: Ako vozite u teškim uvjetima, poput visokih temperatura, prašnjavih ili prljavih cesta, ili čestih vožnji na kratke udaljenosti, zupčasti remen može brže istrošiti. U takvim slučajevima može biti potrebno zamijeniti remen ranije nego što je preporučeno.

Vizualna inspekcija: Vizualna inspekcija zupčastog remena može pružiti uvid u njegovo stanje. Ako primijetite pukotine, ogrebotine, istezanje ili druge znakove oštećenja na remenu, to može biti znak da je vrijeme za zamjenu.

Važno je redovito provjeravati stanje zupčastog remena i slijediti preporuke proizvođača kako biste osigurali pouzdanost i sigurnost vašeg vozila. Ako niste sigurni kada je vrijeme za zamjenu remena, preporučuje se konzultirati se s mehaničarem ili stručnjakom za vozila.

Koji se još dijelovi mijenjaju pri zamjeni zupčastog remena?

Prilikom zamjene zupčastog remena, preporučljivo je izmijeniti i neke druge dijelove kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost i pouzdanost motora. Ovo može uključivati sljedeće:

Natezač zupčastog remena: Natezač zupčastog remena je mehanički uređaj koji održava ispravnu napetost zupčastog remena. Kada se mijenja zupčasti remen, preporučuje se zamijeniti i natezač kako bi se osigurala stabilna napetost remena.

Napinjač zupčastog remena: Napinjač zupčastog remena je još jedan mehanički uređaj koji pomaže održavanju napetosti remena. Zamjena zupčastog remena obično uključuje i zamjenu napinjača kako bi se osigurala pouzdana funkcija.

Set rola: Set rola obično uključuje vodilice i rolnice koje pomažu u vođenju zupčastog remena duž pravilne putanje. Zamjena zupčastog remena može uključivati i zamjenu tih komponenti kako bi se spriječilo trljanje i habanje remena.

Vodena pumpa: U nekim vozilima, zupčasti remen pokreće i vodenu pumpu. Preporučuje se provjera stanja vodene pumpe prilikom zamjene zupčastog remena, a u nekim slučajevima može biti potrebno i zamijeniti je kako bi se osigurala pouzdana cirkulacija rashladne tekućine.

Drugi remeni: U nekim vozilima, posebno u vozilima s više remena, može biti potrebno zamijeniti i druge remene poput klinastog remena ili remena za klima uređaj.

Prije nego što se krene u zamjenu zupčastog remena, preporučljivo je konzultirati se s mehaničarem ili stručnjakom za vozila kako bi se utvrdili svi potrebni dijelovi za zamjenu i osigurala pouzdana izvedba.

Zaključak:

Redovito provjeravanje općeg stanja vašeg vozila; poput razine kočione tekućine, razine ulja, ispravnost žarulja i brisača; može vam pomoći da budete mirni kada ste na cesti.

Dakle, ako je vaš automobil prešao gotovo 120000km ili je star oko pet godina, trebali biste planirati zamjenu zupčastog remena. Ako niste sigurni koliko je remen star ili niste prvi vlasnik automobila, preporučujemo da ga ipak promijenite. Uostalom, dugoročno ćete uštedjeti vrijeme, novac i svoj motor!

Facebook
Twitter
Email
Print